Na hlavný obsah

Príbuzní obetí teroristického útoku vo Viedni žalujú rakúsku vládu

Útok si vyžiadal štyri životy a vyše 20 zranených.

Príbuzní obetí teroristického útoku vo Viedni žalujú rakúsku vládu
Teroristický útok vo Viedni. (3. novembra 2020) Foto: SITA/AP

Príbuzní dvoch obetí vlaňajšieho teroristického útoku v rakúskej metropole Viedeň zažalovali rakúsku vládu a žiadajú finančnú kompenzáciu. Ako dôvody uvádzajú nezabránenie útoku zo strany štátu, ako aj emocionálnu ujma, ktorú v dôsledku smrti svojich rodinných príslušníkov utrpeli. V utorok (16. 2.) o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na právnikov pozostalých.

Matka zastrelenej 24-ročnej študentky z Nemecka žaluje rakúske úrady za to, „že neurobili všetko vo svojej moci pre to, aby zabránili takémuto útoku“, vyjadril sa jej právnik Norbert Wess.

Rakúsko podľa Wessa rodine ponúklo 5 800 eur ako kompenzáciu aj na zaplatenie nákladov spojených s pohrebom. Táto suma však podľa právnika nepokryje ani len prevoz tela do Nemecka. Celkovo od štátu žiada viac ako 104 000 eur, čo má odzrkadliť „traumu, ktorú rodina utrpela, a vysoké finančné náklady na pohreb“.

Smútok, šok a trauma

Rodičia druhej 21-ročnej obete z Rakúska zažalovali tamojšiu vládu za kompenzáciu „smútku a šoku“, ktoré utrpeli a tiež na zaplatenie výdavkov spojených s pohrebom. Rodina obete bude vymáhať 30 000 eur za každého rodiča a dodatočnú kompenzáciu pre matku obete. Tá je podľa právnika rodiny Mathiasa Burgera po smrti svojho dieťaťa „silno traumatizovaná“. Dodal, že rodina verí v mimosúdne vyrovnanie

Rakúsku vládu žalujú aj viacerí ľudia, ktorí počas útoku utrpeli zranenia, ktorí sa tiež plánujú dožadovať finančného vyrovnania.

Nezávislá vyšetrovacia komisia, ktorú vlani po útoku zriadilo rakúske ministerstvo vnútra, minulý týždeň odhalila vážne nedostatky vo fungovaní rakúskej tajnej služby BVT v súvislosti s teroristickým útokom v centre Viedne z vlaňajšieho novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet