Na hlavný obsah

Protesty v Mjanmarsku pokračujú, dohromady si vyžiadali už vyše 20 obetí

Médiá píšu o streľbe ostrými nábojmi.

Protesty v Mjanmarsku pokračujú, dohromady si vyžiadali už vyše 20 obetí
Demonštrácie v Mjanmarsku z nedele (28. 2.). Foto: SITA/AP

Najmenej 18 ľudí v nedeľu (28. 2.) zomrelo a mnoho ďalších utrpelo zranenia v Mjanmarsku, kde ďalej pokračujú protesty proti nedávnemu vojenskému prevratu a s nimi aj tvrdé represie voči demonštrantom. Správy o protestoch z minulých dní hovorili podľa agentúry AP o ôsmich mŕtvych, takže dohromady už majú mjanmarské nepokoje vyše 20 obetí.

Bezpečnostné zložky zatýkajú po stovkách a manifestácie rozháňajú vodnými delami, slzným plynom, omračujúcimi granátmi a zrejme aj streľbou. Zásahy bezpečnostných zložiek proti zhromaždeniam sa podľa agentúry AP zdajú byť čím ďalej tým agresívnejšie, avšak protestné hnutie doteraz nestratilo na sile.

V najväčšom meste krajiny Rangúne v nedeľu dopoludnia vypukli násilnosti pri pochode študentov medicíny. Zábery zverejnené na sociálnych sieťach ukazovali demonštrantov utekajúcich pred policajtmi aj to, ako ľudia pomáhajú zraneným. Čo im krvavé zranenia spôsobilo, nebolo jasné, niektoré médiá ale hlásila streľbu ostrými nábojmi. Desiatky študentov a ďalších ľudí skončili vo väzbe, píše AP.

Jedna žena zomrela na infarkt po tom, čo polícia zasiahla omračujúcimi granátmi proti demonštrácii učiteľov v Rangúne. O úmrtí informovala dcéra obete a kolegovia učitelia, píše Reuters. Strieľalo sa tiež v meste Dawei, jeden človek tam zomrel. Podľa denníka Myanmar Now zomreli dvaja ľudia tiež v druhom najväčšom meste Mandalaj. Údaje sa neustále menia.

„Mjanmarsko je ako bojové pole,“ napísal na twitteri kardinál Charles Maun Boul, najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi vo väčšinovo budhistickej krajine. Zverejnil aj fotografie mníšky, ktorá prosí policajtov, aby nestrieľali do pokojných demonštrantov.

Stovky demonštrantov sa odmietli rozísť, naďalej zostávajú v uliciach, vykrikujú protestné heslá a spievajú protestné piesne. V uliciach sú aj barikády. Štátna televízia MRTV uviedla, že v sobotu (27. 2.) zatkla polícia viac ako 470 demonštrantov. Zatiaľ nie je jasné, koľko ľudí zatkli pri nedeľných protestoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet