Na hlavný obsah

Rakúsko ruší výnimky pre pendlerov, budú musieť predkladať testy

Kontroly na hraniciach ostávajú v platnosti.

Rakúsko ruší výnimky pre pendlerov, budú musieť predkladať testy
Na snímke situácia na slovensko-rakúskom hraničnom priechode Petržalka - Berg. Foto: TASR

Pendleri dochádzajúci do zamestnania v Rakúsku budú odteraz mať – rovnako ako ostatní prichádzajúci – povinnosť registrovať sa a takisto budú musieť predkladať raz za týždeň negatívny antigénový alebo PCR test na koronavírus. Na tlačovej konferencii to v utorok (2. 2.) podľa agentúry APA povedal rakúsky minister vnútra Karl Nehammer.

Viedeň už v pondelok (1. 2.) ohlásila postupné uvoľňovanie opatrení proti šíreniu koronavírusu, ale zároveň naznačila, že sprísni režim na hraniciach.

Pozrite si vyjadrenie štátneho tajomníka MZVEZ SR Martina Klusa (zdroj videa MZVEZ SR):

Aj pendleri sa podľa Nehammera budú musieť pred príchodom do Rakúska zaregistrovať a raz za týždeň sa preukázať negatívnym testom. Môže ísť o antigénový aj PCR test, ktorý nebude starší ako sedem dní, upresnil minister. Zavedenie povinnosti preukázať sa testom nie je prekvapením, pôvodne mala platiť už od pondelka. Na pendlerov cestujúcich do Rakúska sa bude testovacia a registračná povinnosť vzťahovať vôbec prvýkrát.

Výnimku z tejto povinnosti majú napríklad ľudia, ktorí Rakúskom len prechádzajú a tiež osoby, ktoré do Rakúska cestujú v naliehavej a neodkladnej rodinnej záležitosti, akou je napríklad pohreb.

Nehammer tiež uviedol, že kontroly na hraniciach so susednými štátmi ostávajú v platnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet