Na hlavný obsah

Rakúsko sprísni kontroly na hraniciach so všetkými štátmi

Krajina vyzýva cestujúcich, aby absolvovali len nevyhnutné cesty.

Rakúsko sprísni kontroly na hraniciach so všetkými štátmi
Rakúski pohraniční policajti. Foto: TASR/AP

Rakúsko od pondelka (8. 2.) sprísni hraničné kontroly so všetkými susednými štátmi, aby tak zabránilo šíreniu nákazy koronavírusom. V nedeľu (7. 2.) to oznámil rakúsky minister vnútra Karl Nehammer, informovala agentúra APA.

Všetky cesty, ktoré nie sú nevyhnutné, by sa tak mali obmedziť na absolútne minimum, uviedol Nehammer vo vyhlásení. Hraničné kontroly slúžia podľa slov šéfa rakúskej diplomacie na to, aby zabránili šíreniu koronavírusu, ktoré momentálne komplikujú mutácie.

„Existuje len málo výnimiek pre cesty, ktoré sú skutočne bezpodmienečne nutné. Momentálne sprísňujeme sieť kontrol na hraniciach a zvyšujeme tak tlak na kontrolu dodržiavania koronavírusových opatrení,“ povedal minister.

Kontroly na hraniciach s Českom i Slovenskom

Rakúsko už aj teraz kontrolovalo hraničné priechody s Českom, Maďarskom, Slovenskom a Slovinskom. V piatok (5. 2.) Viedeň navyše oznámila, že do 27. februára predĺži kontroly na hraniciach so SR a ČR, ktoré boli zavedené pred mesiacom. Doteraz náhodné kontroly na hraniciach so zvyšnými štátmi sa majú tiež posilniť.

Odkedy Rakúsko vlani v decembri obnovilo hraničné kontroly, podľa údajov rezortu vnútra skontolovali tri milióny ľudí, z ktorých 200 000 poslali do karantény.

Rakúsko v pondelok po šiestich týždňoch uvoľní lockdown a za prísnych hygienických opatrení sa budú môcť znova otvoriť školy, obchody i služby ako napríklad kaderníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet