Na hlavný obsah

Rakúsko zverejnilo detaily nových podmienok pre pendlerov

Prísnejšie pravidlá začnú platiť budúcu stredu.

Rakúsko zverejnilo detaily nových podmienok pre pendlerov
Nemeckí policajti hliadkujú na nemecko-rakúskej hranici. Foto: TASR/AP

Sprísnené pravidlá vstupu na územie Rakúska sa týkajú najmä pendlerov, platiť začnú od budúcej stredy (10. 2.). Pendleri sa budú musieť preukázať negatívnym testom na koronavírus nie starším viac ako sedem dní a povinnú online registráciu cez formulár musia vykonávať minimálne raz týždenne. Rakúska strana bude uznávať slovenské PCR aj antigénové testy.

Zmeny v pravidlách pre vstup do krajiny Rakúsko oznámilo v utorok (2. 2.), štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) vo štvrtok (4. 4.) informoval o detailoch nových nariadení. „Vo všeobecnosti platí 10-dňová karanténa pre cestujúcich, ktorí vstupujú do Rakúska zo Slovenska. Aj v takomto prípade však zároveň platí povinnosť predložiť pri vstupe negatívny test na COVID-19 (RT-PCR alebo antigénový),“ spresnil Klus na sociálnej sieti.

Ak by cestujúci takýto test nemal, môže sa v Rakúsku nechať do 24 hodín od príchodu otestovať na vlastné náklady. Karanténu je možné ukončiť najskôr na piaty deň po absolvovaní ďalšieho testu. „Samozrejme, súčasne platí pre všetkých povinnosť online registrácie pred vstupom,“ upozorňuje štátny tajomník.

Výnimka z tejto povinnosti aj naďalej platí pre ľudí prechádzajúcich krajinou, alebo pre tých, ktorí prichádzajú do Rakúska iba na letisko. Prísne opatrenia neplatia ani pre tých, ktorí musia do Rakúska vycestovať z nevyhnutného a mimoriadneho dôvodu, akým je napríklad pohreb či iná neodkladná rodinná záležitosť.

Karanténa neplatí pre pendlerov, ktorí sa preukážu negatívnym testom, online formulár na povinnú registráciu nájdu aj v anglickej verzii na stránke rakúskej vlády. Možnosť nechať sa v Rakúsku otestovať do 24 hodín platí tiež pre pendlerov. Klus uviedol, že Rakúsko bude uznávať aj PCR a antigénové testy zo Slovenska, „v akej podobe však ešte presne nevieme a túto informáciu čo najskôr doplníme“.

Ministerstvo zahraničných vecí o všetkých detailoch v súvislosti s režimom na hraniciach jednotlivých krajín informuje na svojej stránke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko