Na hlavný obsah

Rumunskí zdravotníci prišli na Slovensko, vypomáhať budú tri týždne

Nie ste v tom sami, odkazujú Rumuni.

Rumunskí zdravotníci prišli na Slovensko, vypomáhať budú tri týždne
Na snímke vľavo v popredí veľvyslankyňa Rumunska na Slovensku Steluta Arhire, vpravo generálny riaditeľ Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) Mongi Msolly a v pozadí skupina lekárov a sestier z Rumunska. Foto: TASR

V slovenských nemocniciach sa míňajú lôžka pre pacientov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, ktorí sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Aj preto vo štvrtok (25. 2.) oficiálne prišli na pomoc lekári a sestry z Rumunska.

V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave tak budú môcť rozšíriť kapacity o deväť intenzívnych lôžok, informoval štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura s tým, že zdravotníci budú v nemocnici pomáhať 21 dní.

„Viaceré nemocnice rátajú posledné lôžka, hlavne na JIS a rozhodujú sa, akého pacienta na ne dajú. O to som radšej, že sa nám podarilo aj s prostredníctvom Európskej komisie a mechanizmu civilnej ochrany požiadať krajiny Európskej únie, aby nám prišli pomôcť s odborníkmi, ktorých nevieme nahradiť,“ povedal.

Rumunská strana reagovala na túto výzvu bez váhania, čo zdôraznila aj veľvyslankyňa krajiny na Slovensku Steluta Arhire. „Nie ste v tom sami,“ odkázala. „Som rád, že Európska komisia mohla sprostredkovať práve túto pomoc,“ uzavrel zástupca vedúceho Zastúpenia Komisie v SR Radim Dvořák.

Slovenská vláda minulý týždeň schválila žiadosť ministerstva zdravotníctva o aktiváciu mechanizmu civilnej ochrany EÚ z dôvodu zhoršujúcej sa pandemickej situácie. Pomoc medzičasom prisľúbilo Poľsko či Rakúsko, ktoré poskytne Slovensku viacero lekárov i ošetrovateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko