Na hlavný obsah

Rusko je pripravené prerušiť vzťahy s EÚ, ak dôjde k uvaleniu ďalších sankcií

Vyhlásil to ruský šéf diplomacie Lavrov.

Rusko je pripravené prerušiť vzťahy s EÚ, ak dôjde k uvaleniu ďalších sankcií
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Moskva je pripravená prerušiť vzťahy s Európskou úniou, pokiaľ dvadsaťsedmička uvalí na Rusko sankcie. Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore, ktorého časť sa nachádza na webových stránkach ruskej diplomacie. Vzťahy medzi Ruskom a EU zhoršilo dianie okolo opozičného lídra Alexeja Navaľného a niektoré členské štáty volajú pre jeho uväznenie po uvalení sankcií na spolupracovníkov ruského prezidenta.

„Vychádzame z toho, že sme pripravení,“ odpovedal Lavrov na otázku moderátora, či Rusko mieri k prerušeniu vzťahov s EÚ. „V prípade, že znovu uvidíme uvalenie sankcií v niektorých oblastiach, čo vytvára pre našu ekonomiku riziká, vrátane tých najcitlivejších sfér, tak áno. Nechceme sa izolovať od svetového života, ale musíme byť na to pripravení. Ak chcete mier, pripravte sa na vojnu,“ vyhlásil ruský minister.

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie vo štvrtok (11. 2.) pre novinárov uviedla, že Rusko bude reagovať v prípade zavedenia sankcií „primerane“.

Kremeľ hovorí o vytrhnutí z kontextu

Nemeckú diplomaciu Lavrovove slová znepokojili, keďže minister Heiko Maas síce sankcie nevylúčil, ale zároveň zdôraznil dôležitosť dialógu s Ruskom.

Hovorca Kremľa uviedol, že novinári vytrhli Lavrovove tvrdenia z kontextu. „Význam je ten, že to nechceme. Chceme rozvíjať vzťahy s Európskou úniou. Ale ak sa EÚ vydá touto cestou (sankcií), tak potom áno, budeme pripravení,“ uviedol Dimitrij Peskov. Rozhovor neskôr komentovalo aj samotné ministerstvo zahraničných vecí. „Sme pripravení na prerušenie vzťahov, pokiaľ k nemu dôjde z iniciatívy EÚ,“ citovala ruskú diplomaciu agentúra Ria Novosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet