Na hlavný obsah

Rusko: Kľúče od globálneho internetu majú USA, sme pripravení sa odpojiť

Exprezident Medvedev to označil za krajné riešenie.

Rusko: Kľúče od globálneho internetu majú USA, sme pripravení sa odpojiť
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvedev. Premiérske kreslo opustil v januári 2020. Foto: TASR/AP

Rusko je pripravené technicky a právne odpojiť sa od globálneho internetu. V rozhovore s ruskými novinármi to vyhlásil bývalý prezident a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý je aktuálne zástupcom predsedu bezpečnostnej rady. Súčasne zdôraznil, že by išlo o krajné opatrenie, ku ktorému by Moskva „veľmi nechcela“ siahnuť.

„Technologicky je na to všetko pripravené. Legislatívne boli tiež prijaté všetky (potrebné) rozhodnutia. Ale ešte raz zdôrazňujem, nie je to jednoduché a veľmi by sme si to nepriali,“ cituje Medvedeva agentúra TASS.

„Samozrejme máme plán, ako si počínať v takejto situácii. Internet, ako je známe, sa objavil v istej dobe a kľúčové práva na riadenie sú v Spojených štátoch. Takže potenciálne, ak sa prihodí niečo mimoriadne, ak niekto úplne príde o rozum, môže k tomu dôjsť. Práve preto, že kľúče od tejto skrinky sú za oceánom,“ vyhlásil.

Zvrchovaný RuNet a cenzúrny Roskomnadzor

Denník Kommersant pripomenul, že v Rusku od konca predminulého roka platí zákon „o zvrchovanom RuNet“ (ruskom internete), ktorý nariaďuje operátorom zriaďovať v sieťach technické prostriedky umožňujúce čeliť hrozbám, filtrovať prísun informácií a obmedzovať prístup k zakázaným internetovým stránkam.

V prípade ohrozenia stability a fungovania ruskej časti internetu prejde riadenie siete na cenzúrny úrad Roskomnadzor.

Medvedev v rozhovore pripomenul príklad Číny, ktorá globálne sociálne siete nahradila čínskymi, čo Číňania „znášajú veľmi ľahko“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet