Na hlavný obsah

Ruskú vakcínu by EMA mohla schváliť v marci. Zrejme poputuje do lekární, tvrdí Krajčí

Slovensko by mohlo pomáhať s výrobou vakcín už za niekoľko mesiacov.

Ruskú vakcínu by EMA mohla schváliť v marci. Zrejme poputuje do lekární, tvrdí Krajčí
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) ako hosť mimoriadnej relácie Koronavírus špeciál – očkovanie na RTVS. Foto: RTVS

Ruská vakcína proti ochoreniu COVID-19 Sputnik V by mohla byť schválená Európskou agentúrou pre lieky (EMA) v polovici marca. Povedal to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v pondelkovej (1. 2.) mimoriadnej relácii Koronavírus špeciál – očkovanie na RTVS. „Následne by sa mohla distribuovať po európskom trhu. Urobíme všetko pre to, aby prišla aj na Slovensko,“ vyhlásil.

Potom podľa neho existujú dve možnosti. „Buď by si ju štát zaobstaral vlastnou dohodou s ruskou stranou, alebo ich budú distribučné spoločnosti posúvať do jednotlivých lekární, čo je pravdepodobnejšie. Lekár bude môcť predpísať túto vakcínu komukoľvek a tým pádom by sa človek dostal k vakcíne aj skôr,“ vysvetlil. Dodal, že o čínskej vakcíne sa zatiaľ neuvažuje, keďže jej efektivita je nízka.

Zopakoval, že Slovensko chce pomáhať pri výrobe vakcín. Reaguje tak na potreby farmaceutických firiem. „Kapacity sú relatívne dobre pripravené a mohli by pomáhať v horizonte niekoľkých mesiacov,“ podotkol Krajčí.

V najbližších dňoch podľa neho na Slovensku nemôžeme očakávať uvoľnenie opatrení pre šíriacu sa nákazlivejšiu britskú mutáciu koronavírusu. „Čoskoro sa dozvieme prevalenciu nového kmeňa. Pozitívne testovaní ľudia sa budú pretestovávať, aby sme zistili, či sa u nich nevyskytuje tento variant,“ dodal.

Celú reláciu Koronavírus špeciál – očkovanie si môžete pozrieť v archíve na webe RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko