Na hlavný obsah

S otváraním škôl a škôlok počkajú viaceré mestá

Od pondelka sa môžu niektorí žiaci opäť učiť v školách.

S otváraním škôl a škôlok počkajú viaceré mestá
Na snímke deti skladajú lego v materskej škole Park Tatranská 23 v Košiciach 14. januára 2021. Foto: TASR

Viacero miest či mestských častí oznámilo, že v pondelok 8. februára neotvoria svoje školy. Dôvodom je zlá pandemická situácia aj chýbajúca vyhláška Úradu verejného zdravotníctva a či neskoré rozhodnutie ministra školstva a uznesenie vlády, ktoré by návrat detí do škôl umožňovali. Až v piatok (5. 2.) večer vláda definitívne schválila covidový automat a odobrila návrat detí do slovenských škôl s výnimkou čiernych regiónov. Viaceré v lepších zónach však tiež neotvoria.

Trenčín avizoval, že pri rozhodovaní o návrate detí do škôl zavážili aj neúplné informácie o skutočnom výskyte britského kmeňa koronavírusu. Mesto sa preto rozhodlo, že materské a základné školy zostanú zatvorené.

„Chápem rodičov, že sú už unavení a vyčerpaní, rovnako rozumiem učiteľom, že by radi mali deti už v triedach, no mojou úlohou je chrániť zdravie obyvateľov nášho mesta. Naozaj je potrebné ešte počkať,“ povedal primátor Trenčína Richard Rybníček. Krivka chorobnosti v meste opäť stúpa.

Materské a základné školy zostanú zatvorené aj v Nitre, podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbeka sa otvoria až v priebehu týždňa. „Bližšie informácie budeme zverejňovať priebežne, hneď ako bude platné uznesenie vlády,“ dodal. Presný deň otvorenia škôl radnica zatiaľ neurčila, počas štvrtkového (4. 2.) rokovania mestského zastupiteľstva sa hovorilo o 9. aj 10. februári.

Obavy z nákazy majú niektorí poslanci mestského zastupiteľstva aj učitelia. Podľa primátora Nitry Mareka Hattasa by bolo ideálnym riešením, keby boli pedagógovia prednostne zaočkovaní. „Je to naozaj veľký problém, vnímam to. Sú to často starší ľudia a o to zraniteľnejší. Bohužiaľ, na to ešte nezareagovala vláda, aj keď sa o tom hovorilo na pandemickej komisii,“ uviedol. Podľa vedenia mesta je tlak na otváranie škôl veľký. „Neustále nám volajú rodičia a chcú, aby sa deti vrátili do škôl,“ dodal viceprimátor Nitry Miloslav Špoták.

Trnava školy v pondelok neotvorí

Mesto Trnava je pripravené svoje školy otvoriť, vzhľadom na chýbajúce rozhodnutie ministra školstva to však nemôže urobiť zo dňa na deň. Súčasne Regionálny úrad verejného zdravotníctva upozornil, že v súvislosti s aktuálnym výskytom ochorenia COVID-19 a jeho britskej mutácie v okrese Trnava, môže otvorenie škôl viesť k ďalšiemu zhoršeniu epidemiologickej situácie. Uviedla to viceprimátorka Trnavy Eva Nemčovská.

O aktuálnej situácii v školstve bude mesto informovať na svojej webstránke. Rodičia budú vyrozumení zo strany škôl. „Uvedené zmeny môžu nastať aj v priebehu budúceho týždňa, preto rodičom, ktorí by mali záujem o návrat svojho dieťaťa do školy, samospráva odporúča, aby sa dali otestovať na ochorenie COVID-19,“ informovala viceprimátorka.

Stredné školy, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) budú pre nepriaznivú pandemickú situáciu pokračovať dištančnou formou.

Odporúčanie neotvárať dostali aj v Žiline

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) odporučil stredným školám neotvárať od pondelka (8. 2.) vzhľadom na blížiace sa prázdniny (15. 2.). Podľa hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej neboli školy pripravené na túto situáciu, ani na testovanie.

„Je to individuálne, my sme im dali odporúčanie. Napríklad odborné školy sa chystajú otvoriť, ale iba praktickú časť,“ doplnila Remencová.

Pripomenula, že takmer 80 percent všetkých stredoškolákov študuje v školách ŽSK. „Z celkového počtu 89 stredných škôl a jednej jazykovej školy má ŽSK vo svojej pôsobnosti 59 z nich – 15 gymnázií, jedno konzervatórium, jednu školu umeleckého priemyslu, šesť spojených škôl, 36 stredných odborných škôl a jednu jazykovú školu,“ dodala hovorkyňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka