Na hlavný obsah

Šampionát smrti. Počas príprav na futbalové MS zomrelo v Katare už 6 500 migrantov

Ide hlavne o robotníkov z Ázie.

Šampionát smrti. Počas príprav na futbalové MS zomrelo v Katare už 6 500 migrantov
Výstavba štadióna v katarskej Dauhe. Foto: TASR/AP

Majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré sa uskutočnia v roku 2022, už teraz zanechávajú čiernu stopu. Odkedy Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) pridelila tento šampionát Kataru, zahynulo v krajine 6 500 migrujúcich robotníkov. V analýze to zverejnil portál The Guardian s tým, že údaje nie sú konečné a bilancia mŕtvych môže byť oveľa vyššia. Drvivá väčšina úmrtí by mala súvisieť práve s prípravami na MS a výstavbou štadiónov či ďalších projektov.

Každý týždeň 12 nových úmrtí

Hoci nie sú záznamy o úmrtí kategorizované podľa povolania alebo miesta výkonu práce, je pravdepodobné, že veľa pracovníkov, ktorí zomreli, boli zamestnaní v týchto projektoch. „Významná časť migrujúcich pracovníkov, ktorí zomreli od roku 2011, sa nachádzala v krajine len preto, že Katar získal právo usporiadať MS,“ uviedol pre Guardian Nick McGeehan, riaditeľ spoločnosti FairSquare Projects špecializovanej na pracovné práva v Perzskom zálive.

FIFA sa rozhodla pre toto dejisko v decembri 2010. V prepočte by to znamenalo, že za desať rokov zomrelo každý týždeň priemerne 12 ľudí. Prioritne ide o tých, ktorí do Kataru prišli za prácou z Indie, Bangladéša, Nepálu, Srí Lanky a Pakistanu. „Celkový počet obetí je výrazne vyšší, pretože tieto údaje nezahŕňajú úmrtia z mnohých iných krajín, napríklad Filipín či Kene. V bilancii nie sú ani úmrtia, ku ktorým došlo v posledných mesiacoch roku 2020,“ píše Guardian.

Katar sa bráni, že vysoký počet úmrtí zodpovedá množstvu zahraničných pracovníkov, ktorí prišli do krajiny a tiež tvrdí, že mnohí z nich tam žili ešte dávno pred začiatkom príprav na MS.

Sedadlá sa odrážajú na skle VIP priestoru na štadióne Al Bayt, jednom zo štadiónov na majstrovstvá sveta 2022 vo futbale v Katare.Foto: FOTO: TASR/AP
Foto: FOTO: TASR/AP

Viaceré kontroverzie

Katar nie je považovaný za tradičnú futbalovú destináciu. Pri kandidatúre prezentoval futuristickú víziu a výstavbu siedmich futbalových štadiónov, hotelov, letiska, dopravnej infraštruktúry, ba dokonca celého nového mesta Lusail, v ktorom sa odohrá veľké finále. Práve to prilákalo robotníkov z chudobných častí sveta do krajiny.

Šampionát sprevádzajú viaceré kontroverzie už od momentu udelenia organizácie. Katar mal podľa FBI získať práva na organizáciu šampionátu vďaka úplatkom. Futbalové MS sa tiež pre extrémne teploty v krajine uskutočnia od 21. novembra do 18. decembra namiesto tradičného letného termínu. Vysoké teploty majú byť z veľkej časti tiež príčinou úmrtia veľkého množstva robotníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport