Na hlavný obsah

Šéf organizačného výboru OH v Tokiu pre sexistické výroky rezignoval

Nahradiť by ho mohla žena.

Šéf organizačného výboru OH v Tokiu pre sexistické výroky rezignoval
Prezident organizačného výboru OH Tokio 2020 Joširo Mori odstúpil. Foto: TASR/AP

Prezident organizačného výboru tohtoročných olympijských hier Joširo Mori odstúpil z funkcie. Dôvodom sú jeho sexistické výroky. Morimu sa nepáčil plán Japonského olympijského výboru zvýšiť počet žien v exekutíve na 40 %.

„Dnešným dňom rezignujem na prezidentskú pozíciu,“ potvrdil funkcionár v piatok (12. 2.) pri otvorení mítingu exekutívy organizačného výboru. Očakáva sa, že meno jeho nástupcu zverejnia v priebehu piatka.

Mori podľa lokálnych médií informoval kolegov o tomto kroku už vo štvrtok (11. 2.). Agentúra AFP informovala, že na jeho miesto by mal prísť Saburo Kawabuči.

Osemdesiatštyriročný funkcionár v minulosti pôsobil ako predseda Japonskej futbalovej federácie a je starosta olympijskej dediny. Tlačová agentúra Kjodó ale uviedla, že Kawabuči ponuku neakceptoval. Moriho by tak mohla nahradiť olympijská ministerka Seiko Hašimotová, bývalá rýchlokorčuliarka a cyklistka.

Momentálne je v 24-člennom výkonnom výbore Japonského olympijského výboru iba päť žien. „Ženy majú potrebu ku všetkému sa vyjadriť. Sú súťaživé. Ak jedna osoba zdvihne ruku, že sa chce prihlásiť o slovo, ženy cítia potrebu tiež niečo povedať k téme. Takže potom hovoria úplne všetci. Niekto mi raz povedal, že ak zvýšime počet žien, musíme obmedziť ich čas v rozprave, pretože inak neprestanú hovoriť, a to je problém,“ povedal pred týždňom Mori.

Jeho tvrdenie odsúdil aj Medzinárodný olympijský výbor či viacero športovkýň na čele s tenistkou Naomi Osakovou. Mori sa za svoj výrok ospravedlnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport