Na hlavný obsah

Šéfka Europolu varuje pred falošnými vakcínami, ktoré sa predávajú na internete

Europol eviduje nárast zločinov spojených s pandémiou.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v krajinách Európskej únie, ktoré sa rozbieha, využívajú podvodníci, ktorí na internete ponúkajú falošné vakcíny. Ľudia by sa preto mali mať na pozore a neuveriť nikomu, kto im ponúka na predaj očkovacie látky mimo systémov, ktoré organizujú úrady. Vyhlásila to šéfka Europolu Catherine De Bolleová, podľa ktorej podvodov a ďalších zločinov spojených s pandémiou stále pribúda.

„Kríza vyvolala neistotu, veľa ľudí má obavy. Zločinci na to reagujú, dokážu identifikovať ich strach a zneužiť ho,“ povedala v nedeľu (7. 2.) De Bolleová belgickému denníku De Zondag.

Policajná agentúra EÚ podľa nej minulý týždeň začala spolupracovať s nemenovanou krajinou Únie, kde objavili podvodné vakcíny. Na webe už pritom policajti zaznamenali viac prípadov.

„Chcela by som ľudí varovať, aby nenakupovali liečivá na pochybných weboch,“ vyhlásila bývalá náčelníčka belgického policajného zboru. Pri vakcínach je podľa nej jednoznačná logika – v EÚ nie sú voľne predajné, takže kto ich chce dostať, mal by sa obrátiť na vládu a prispôsobiť sa očkovacej stratégii svojho štátu. Vakcíny predávané na internete sú s najväčšou pravdepodobnosťou podvrhnuté.

Europol už minulý týždeň upozornil na rozšírenie predaja sfalšovaných osvedčení o covidových testoch. Policajti zadržali niekoľko predajcov podvrhnutých dokumentov, ktoré si ľudia mohli kúpiť na letiskách vo Francúzsku, Holandsku a Španielsku za cenu, ktorá niekoľkonásobne prevyšovala náklady za skutočný test.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet