Na hlavný obsah

Severnú časť Európy trápi snehová nádielka, na viacerých miestach skomplikovala dopravu

Situácia je zložitá najmä v Nemecku.

Severnú časť Európy trápi snehová nádielka, na viacerých miestach skomplikovala dopravu
Policajné autá hliadkujú na diaľnici A7 v Bockeneme, ktorú uzatvorili v dôsledku snehových závejov. Foto: TASR/AP

Severnú časť Európy zasypal sneh, ktorý v pondelok (8. 2.) na viacerých miestach spôsobil komplikácie v doprave. Problémy hlási predovšetkým Nemecko. Na diaľniciach A4 a A7 v Hesensku uviazli kamióny aj osobné autá a vytvorili sa kolóny dlhé niekoľko kilometrov, informovala agentúra DPA. Podľa policajného hovorcu je situácia „katastrofálna“. S výdatnou snehovou nádielkou majú problémy tiež v Holandsku, v Belgicku či v Británii.

Komplikácie hlásia predovšetkým spolkové krajiny strednej a východnej časti Nemecka. Okrem Hesenska sa tvorili kolóny pre dopravné nehody napríklad pri Norimbergu v Bavorsku či pri meste Gera v Durínsku.

Niektoré mestá v Hesensku, napríklad Kassel či Marburg, zastavili do odvolania prevádzku mestskej hromadnej dopravy. V Berlíne by vodiči na cestách podľa dopravnej centrály nemali jazdiť rýchlejšie ako 60 kilometrov za hodinu. V hlavnom meste je potrebné počítať predovšetkým s poľadovicou. Sneh spôsobil komplikácie v doprave v Nemecku už v nedeľu (7. 2.), kedy polícia registrovala stovky nehôd.

Problémy majú aj železnice

Nemecká meteorologická služba varovala, že aj v pondelok bude výdatne snežiť. V strednej a východnej časti krajiny by mohlo napadnúť až 25 centimetrov nového snehu. Mestám a dedinám pri Baltskom mori hrozia záplavy.

Problémy hlásia aj Nemecké dráhy (DB). „Sneh a ľad budú diaľkovú dopravu DB v niektorých častiach krajiny ovplyvňovať aj v pondelok,“ uviedol hovorca nemeckého železničného dopravcu. Vlaky zatiaľ vôbec nejazdia medzi Berlínom a Hannoverom či Frankfurtom nad Mohanom a Mníchovom.

Letisko v Eindhovene zatvorili

Okrem Nemecka problémy pre výdatné sneženie hlásia aj Holandsko, Belgicko a časti Británie. Na amsterdamskom letisku Schiphol zrušili desiatky letov, letisko v Eindhovene zatvorili úplne. V Amsterdame a Haagu zastavili premávku električiek. „Je to po dlhej dobe prvá snehová búrka (v Holandsku), poslednú sme zaznamenali v januári 2010,“ uvádza meteorologický web Weer.nl.

Na východe a juhovýchode Anglicka bude po nedeli snežiť aj v pondelok, meteorológovia predpovedajú až 15 centimetrov nového snehu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet