Na hlavný obsah

Sicílska sopka Etna opäť chrlila popol a lávu

Nie je dôvod znepokojovať sa, upokojujú vedci.

Sicílska sopka Etna opäť chrlila popol a lávu
Na snímke aktivita sopky Etna. Foto: SITA/AP

Už piatykrát za pár dní chrlila sopka Etna na talianskom ostrove Sicília do ovzdušia horúcu lávu a popol. Podľa agentúry DPA o tom v utorok (23. 2.) informoval taliansky Národný ústav geofyziky a vulkanológie (INGV).

Novú erupciu na sopke zaznamenali vedecké prístroje v pondelok (22. 2.) okolo 22.00 h SELČ. Došlo k nej v juhovýchodnom kráteri. Asi o hodinu neskôr začala chrliť lávu, pričom jej prúdy dosahovali výšku až 300 metrov nad kráterom. Neskôr sa z krátera uvoľnil niekoľko kilometrov vysoký stĺpec popola. Otrasy a erupcie ustali náhle, asi po hodine, uvádza sa vo vyhlásení INGV.

Podľa vedcov toto „nočné prírodné predstavenie“ nie je dôvodom na znepokojenie. Získané údaje plánujú vedci použiť na ďalší výskum a chcú aj odobrať vzorky materiálu, ktorý sopka vychrlila. Etna je veľmi aktívna od polovice februára, pripomenula agentúra DPA.

Sopka s výškou 3 323 metrov sa nachádza na zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO. Má päť hlavných kráterov a rozkladá sa na ploche 1 190 kilometrov štvorcových. V jej okolí žije približne pol milióna ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet