Na hlavný obsah

Školy sa budú otvárať tak, ako sme sa dohodli, reagoval Gröhling na Matoviča

Premiér uviedol, že školy a škôlky by neotváral.

Školy sa budú otvárať tak, ako sme sa dohodli, reagoval Gröhling na Matoviča
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), v pozadí predseda vlády Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Školy sa od pondelka 8. februára otvoria tak, ako sa dohodlo na stretnutí s epidemiológmi aj ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO). Počas parlamentnej Hodiny otázok to vyhlásil minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a dodal, že na tomto postupe sa dohodli zástupcovia všetkých koaličných strán. Gröhling tak reagoval na premiéra Igora Matoviča (OĽANO), ktorý v relácii Rádia Expres uviedol, že v súčasnej pandemickej situácii by školy a škôlky neotváral.

Rozhodnutie týkajúce sa otvorenia škôl je rozhodnutie ministerstva školstva cez moju osobu,“ uviedol Gröhling v parlamente a spresnil, že od pondelka sa začne s otváraním procesu vzdelávania tak, ako to odsúhlasili epidemiológovia. „Budeme spúšťať aj školský semafor, môže sa stať, že v pondelok, utorok alebo nasledujúce dni budú niektoré okresy alebo niektoré školy zatvorené. To je presne to, čo sme chceli, aby sme išli konečne aspoň v školstve na regionálne otváranie jednotlivých škôl a sektorov,“ dodal minister školstva.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová postupu premiéra nerozumie a na jeho mieste by sa sústredila na celkovú koordináciu procesov. „Neviem, prečo takto pán premiér postupuje. Riešenie súčasnej krízy je v celej Európe najväčšou výzvou za dlhé desaťročia a najdôležitejšou úlohou vlády. Stále napríklad nie je dostatočne zabezpečená spolupráca so zamestnávateľmi a samosprávou, ani predvídateľné prijímanie rozhodnutí. Rovnako je dôležité očkovanie, vďaka ktorému by sme mali do konca marca zabezpečiť ochranu najzraniteľnejších obyvateľov,“ povedala pre TASR.

Premiér Matovič v relácii poznamenal, že rokovaní o otváraní škôl sa nezúčastňoval a nemá to ani v pláne. „Chcem, aby to bolo rozhodnutie SaS a Za ľudí, ktorí chcú viac uvoľňovať,“ ozrejmil a oboch koaličných partnerov označil za populistické strany, ktoré chcú opatrenia uvoľňovať v čase, keď sa na Slovensku šíri infekčnejšia britská mutácia koronavírusu.

Od pondelka sa majú otvoriť materské školy, I. stupeň základných škôl, špeciálne školy a končiace ročníky stredných škôl. Otvoria sa aj základné umelecké školy pre individuálnu výučbu. Do škôl sa vrátia tiež žiaci stredných zdravotníckych škôl všetkých ročníkov, pre ktorých sa otvoria aj školské internáty, ale iba po splnení podmienky, že školy dokážu zabezpečiť bývanie žiakov po jednom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko