Na hlavný obsah

Slavia opäť siahla na futbalovú senzáciu. Tréner Trpišovský hovorí o zázraku

V ďalšej fáze sa predstaví proti Glasgowu Rangers.

Slavia opäť siahla na futbalovú senzáciu. Tréner Trpišovský hovorí o zázraku
Na snímke sprava v popredí slovenský stredopoliar Slavie Praha Jakub Hromada a jeho spoluhráč Nicolae Stanciu v odvete šestnásťfinále Európskej ligy vo futbale Leicester City - Slavia Praha. Foto: TASR/AP

Futbalistom Slavie Praha trvalo dvadsaťjeden rokov, kým sa opäť dočkali víťazstva v európskych súťažiach nad anglickým klubom. Vo štvrtok (25. 2.) uspeli na ihrisku Leicestru City 2:0 a po bezgólovej remíze z úvodného stretnutia v českej metropole sa môžu tešiť z postupu do osemfinále Európskej ligy. Spoločne s nimi aj slovenský stredopoliar Jakub Hromada, ktorý nastúpil v základnej zostave Slavie a hral do 75. minúty. Priamy prenos zo zápasu odvysielala aj RTVS na Dvojke.

Líšky sa musia poučiť

Leicester City figuruje v domácej súťaži na treťom mieste a pred zápasom neboli o favoritovi žiadne pochybnosti. Zverenci trénera Brendana Rodgersa však podali slabý výkon, ktorý hostia dokonalo zužitkovali. Dvere do šestnásťfinále pootvoril v úvode druhého polčasu Lukáš Provod po presnom centri Nicolaeu Stancia. V 79. minúte spečatil postup Abdallah Sima.

„Musíme sa poučiť. V oboch zápasoch sme neboli dosť dobrí, takže vieme akceptovať výsledok. Vystúpenia v Európe sme si užili, budeme pokračovať v boji a budúci rok sa vrátime,“ citoval Rodgersa web BBC.

Eufória ako proti FC Sevilla

Slávisti si senzačným postupom pripomenuli eufóriu spred dvoch rokov, keď sa prebojovali až do štvrťfinále EL. Po zápase s tímom oslavoval aj vtedajší kapitán Tomáš Souček, ktorý si výkonmi vyslúžil prestup do West Hamu a bývalým spoluhráčom zablahoželal cez mobil. „Je to športový zázrak, možno podobný tomu, keď Leicester v roku 2016 vyhral anglickú ligu. Keď si vezmete rozdiel medzi českým a anglickým futbalom, tá priepasť je na všetkých úrovniach obrovská. Je neuveriteľné, ako sa k tomu náš klub dokázal postaviť,“ povedal nadšený tréner Slavie Jindřich Trpišovský pre iDnes.cz.

Vo svojej kariére už dosiahol niekoľko úctyhodných výsledkov, s Libercom zdolal Marseille, pred dvoma rokmi jeho Slavia vyradila FC Sevilla na ceste do štvrťfinále. Podľa jeho slov je však skalp tretieho tímu Premier League, navyše na jeho pôde, výnimočný: „Výhra nad Marseille s Libercom, postup cez Sevillu, nerád by som to porovnával. Ale vyhrať nad anglickým mužstvom z top 5? Neviem si predstaviť, že by to na klubovej úrovni mohlo niečo prekonať.“

Trpišovskému sa splní želanie. Sčasti

Slavia vyhrala na pôde anglického súpera po prvý raz a iba druhýkrát vôbec. Predtým sa jej podarilo zdolať iba Leeds United v roku 2000. Napriek tomu pred piatkovým žrebom vyslovil Trpišovský želanie, že súpera z „ostrovov“ aj v ďalšej fáze. To sa mu splnilo, hoci nepôjde o anglického soka, ale škótskeho – konkrétne Glasgow Rangers.

„Musím sa poďakovať Leicestru za to, ako sa k nám správali a aký nám ukázali rešpekt. Anglicko je kolíska futbalu, je úžasné tu hrať a ak bude v osudí britský tím, budem si ho priať. Milujem futbal a chcem vidieť Old Trafford, takže na otázku, koho by som si prial, ak by som musel, odpoviem Manchester United,“ hovoril tréner „zošívaných“ pred žrebom, ktorý sa konal o 13.00 h.

„Som nadšený a spokojný. Trénuje ich skvelý hráč (Steven Gerrard, pozn.) a skvelý tréner. V Škótsku sme ešte neboli, takže som maximálne spokojný,“ povedal už po žrebe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport