Na hlavný obsah

Slováci by po prijatí cudzieho občianstva nemuseli strácať slovenské, odobrila to vláda

Dohromady oň prišlo 3 622 ľudí.

Slováci by po prijatí cudzieho občianstva nemuseli strácať slovenské, odobrila to vláda
Občiansky preukaz - ilustračné foto. Foto: TASR

Vláda v stredu (24. 2.) schválila zmenu zákona o štátnom občianstve. Okrem iného sa zmierňujú podmienky, za ktorých prichádza k strate občianstva. Bývalí občania SR tiež budú môcť požiadať o slovenské občianstvo jednoduchšie a v riadnom konaní. Aktuálny zákon pripravuje o slovenské občianstvo tých ľudí, ktorí prijmú občianstvo iného štátu. Účinnosť novely zákona sa predpokladá od 1. júla 2021.

„V prípade, ak niekto má reálnu väzbu, respektíve dlhodobý pobyt v inej krajine aspoň päť rokov, tak mu umožníme získať občianstvo v druhej krajine,“ priblížil na tlačovej konferencii po rokovaní vlády premiér Igor Matovič. Minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽANO) dodal, že nová úprava tiež umožní získať občianstvo späť tým, ktorí ho v dôsledku zákona stratili.

Čo sa zmení?

Súčasná úprava, podľa ktorej občania SR strácajú občianstvo nadobudnutím cudzieho, sa začala uplatňovať v júli 2010. Dohromady prišlo o slovenské občianstvo 3 622 ľudí. Ministerstvo vnútra o päť rokov neskôr prijalo nariadenie, ktoré umožňuje bývalým občanom požiadať naspäť o slovenské občianstvo na základe výnimky ministra vnútra. Doteraz ho vrátili 1 067 osobám.

Počet osôb, ktoré stratili slovenské štátne občianstvo nadobudnutím cudzieho. FOTO: MV SR

Žiadosť o slovenské občianstvo

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko