Na hlavný obsah

Slováci vlani vo veľkom refinancovali úvery, zrážali tak úroky

V čase krízy ich môže opačným smerom potlačiť riziková prirážka.

Slováci vlani vo veľkom refinancovali úvery, zrážali tak úroky
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Až štvrtina zo všetkých minuloročných hypoték boli podľa Národnej banky Slovenska refinancované staré úvery na nehnuteľnosti. A boli pomerne lacnejšie ako hypotéky, ktoré si klienti brali napríklad pred tromi rokmi.

Kým v novembri 2017 bol priemerný úrok na hypotékach bez ohľadu na dĺžku fixácie na úrovni takmer dvoch percent ročne, vlani v novembri to bolo 1,26 percenta ročne. Vo viacerých prípadoch sa úrok dostal aj na jednopercentnú hranicu.

„Ak sa pozrieme na štatistiky nových a refinancovaných úverov, vidno, že refinancované sú dokonca lacnejšie aj ako nové úvery na nehnuteľnosti uzatvorené v rovnakom období,“ konštatuje analytička Poštovej banky Jana Glasová. Na jednej strane je to podľa nej spôsobené jednorazovými akciami bánk, na druhej strane k tomu prispela tiež nevyhnutná konsolidácia úverov pre zhoršenie ekonomickej situácie ľudí.

Pozor na rizikovú prirážku

„Pri refinancovaných úveroch majú klienti výhodu napríklad v tom, že si banka vie pozrieť ich históriu platobnej disciplíny. Pri zohľadňovaní rizikovosti klienta teda majú oproti novým klientom navrch. Rizikovosť pritom výrazne vplýva na výšku úrokovej sadzby a výrazne urýchľuje proces schvaľovania,“ vysvetľuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Ďalšou výhodou je, že pri refinancovaní hypoték zvykne byť výhodnejší aj pomer ceny nehnuteľnosti a výšky úveru. Zo starej pôžičky už totiž klient časť splatil a jeho nehnuteľnosť získala na hodnote, keďže ceny bývania na Slovensku stále rastú.

Vhodný čas na refinancovanie úverov pokračuje aj tento rok. „Predpokladáme, že úrokové sadzby na úverovom trhu zostanú naďalej nízke, nakoľko na nulovej úrovni sa bude držať aj hlavná sadzba Európskej centrálnej banky. Okrem toho, aj program kvantitatívneho uvoľňovania bude tlačiť sadzby nadol,“ vysvetľuje Glasová.

Opačným smerom môže individuálne potlačiť sadzby riziková prirážka. Uviedla, že tá má v časoch krízy tendenciu rásť, a preto môžu individuálne úroky na hypotékach stúpnuť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika