Na hlavný obsah

Slovenská ekonomika vlani klesla o 5,8 %, Heger verí, že tento rok porastie

Prepad je miernejší, ako sa očakávalo.

Slovenská ekonomika vlani klesla o 5,8 %, Heger verí, že tento rok porastie
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Slovenská ekonomika klesla v roku 2020 o 5,8 %. Oznámil to v stredu (10. 2.) na brífingu minister financií Eduard Heger (OĽANO). Prepad ekonomiky je miernejší, ako sa očakávalo, čo je podľa neho pozitívna správa. Skonštatoval, že sa pod to podpísal najmä pevnejší trh práce. V tomto roku sa očakáva rast 4,3 % a v roku 2022 nárast o 3,9 %.

Pevnejší trh práce bol podľa Hegera zabezpečený tým, že priemysel poskytoval dostatočnú zamestnanosť a odôvodnil to aj opatreniami vlády na udržanie zamestnanosti.

„Tým, že tieto pracovné miesta boli zachované, tak sme mohli udržať aj spotrebu domácností v pomerne zdravej kondícii a ten prepad bol výrazne nižší,“ poznamenal. Zároveň priblížil, že zahraničný obchod ožil v treťom kvartáli najmä vďaka automobilkám výrazne rýchlejšie. Ekonomiky obchodných partnerov SR súčasne klesli menej. Keďže Slovensko je malá otvorená ekonomika, sekundárny efekt sa dal cítiť aj tu.

Opätovná tvorba pracovných miest

„K poklesu ekonomiky za celý rok prispieva hlavne výpadok investícií, a taktiež nižšia tvorba zásob,“ dodal minister. Druhá vlna pandémie má podľa jeho slov na ekonomiku menší vplyv ako prvá, avšak pretrvá pravdepodobne dlhšie.

Riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Eduard Hagara skonštatoval, že v prognóze je zahrnutý aj príchod druhej vlny pandémie. Pre rok 2021 je zahrnuté aj čerpanie miliardovej rezervy na pomoc ekonomike a prognóza obsahuje aj vplyv plánu obnovy na rast, ktorý sa podľa Hagaru odhaduje na 0,4 – 0,5 % v rokoch 2021 – 2023. Informoval tiež, že v marci bude zverejnená ešte špeciálna prognóza z dôvodu prípravy plánu obnovy a odolnosti.
Zastabilizovať sa podľa Hegera podarilo aj mieru nezamestnanosti, ktorá nestúpla výrazne. Podľa prognózy miera nezamestnanosti v roku 2020 bola +6,8 %, v tomto roku by mala byť +7,3 % a v ďalšom roku by mala predstavovať +6,5 %.

Ku koncu prvého polroka by podľa Hagaru mohla začať znova tvorba pracovných miest. „Predpokladáme, že sa postupne budú uvoľňovať pandemické obmedzenia, ktoré momentálne majú dosah hlavne na tie služby, kde bývajú pracovníci na flexibilnejšie typy úväzkov,“ dodal.

Posun termínov

Termíny pre podanie priznania k miestnym daniam sa posúvajú. Pôvodne to bol 31. január, novým termínom je 15. marec. Tieto úpravy umožnila vláde zmena daňového poriadku. Na možné problémy s dodržaním pôvodných lehôt upozorňovali samosprávy. „Avizovali, že kvôli lockdownu, v ktorom sa nachádzame všetci, nebudú schopní mnohí občania dodržať lehoty, a tak by museli byť sankcionovaní za nepodanie týchto daňových priznaní,“ skonštatoval Heger.

Prostredníctvom novely daňového poriadku sa tiež upravila možnosť odkladu platenia dane a povolenie úhrady dane v splátkach. Prezident Finančnej správy (FS) SR Jiří Žežulka priblížil, že daňoví dlžníci mali možnosť žiadať o povolenie úhrady dane v splátkach. Zákon však vyžadoval plnenie ďalších povinností, ako je napríklad záložné právo, v okamihu, keď bol nedoplatok vyšší ako 3 000 eur či vypracovanie finančnej analýzy.

To podľa jeho slov išlo na úkor tých poctivých, ktorí často ani nemohli záložné právo ponúknuť. „Preto sme pripravili novelu daňového poriadku, ktorá je účinná od 6. februára a počnúc týmto dátumom boli všetky prekážky pre tieto žiadosti odstránené,“ dodal Žežulka.

Všetky podmienky pre odloženie splatnosti dane a úhrady dane v splátkach sú upravené pokynom finančného riaditeľstva, ktoré budú v stredu zverejnené na webe finančnej správy. „Snažíme sa tým pomôcť poctivým podnikateľom, ktorí nie sú schopní aktuálne splatiť svoje daňové záväzky, stali sa dlžníkmi aj napríklad pre koronakrízu,“ poznamenal prezident FS.

Zároveň poznamenal, že sa týmto rieši aj situácia tých, ktorí žiadajú o tzv. Prvú pomoc. Podmienkou jej čerpania je totiž „bezdlžnosť“, teda neexistencia nedoplatkov na dani z príjmov. Priblížil, že teraz, keď požiadajú a bude im povolený odklad splatnosti dane alebo povolené splátky, hľadí sa na nich ako na „bezdlžných“ a budú môcť Prvú pomoc riadne čerpať.

Heger súčasne uviedol, že sa dohodli so samosprávami aj v prípade výkazov, ktoré posielajú rezortu financií o hospodárení za minulý rok. Tento termín by sa tiež mal interne posunúť a MF počká, kým to samosprávy budú schopné dodať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika