Na hlavný obsah

Slovenská pošta marí petičné právo, tvrdí Smer-SD a podáva na ňu trestné oznámenie

Vedenie pošty sa proti vyjadreniam strany dôrazne ohradzuje.

Slovenská pošta marí petičné právo, tvrdí Smer-SD a podáva na ňu trestné oznámenie
Na snímke v popredí poslanec NRSR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

Opozičná strana Smer-SD podáva trestné oznámenie na vedenie Slovenskej pošty, podozrieva ho totiž zo spáchania trestného činu marenia petičnej akcie pre vyvolanie referenda. „Slovenskej pošte sa dnes nedá dôverovať,“ vyhlásil v utorok (9. 2.) vedúci tlačového oddelenia strany Ján Mažgút.

Pošta vedeniu strany oznámila, že nebude doručovať zásielky, ktoré nebudú výslovne označené symbolom „Referendum 2021“. Predstavitelia Smeru-SD totiž minulý týždeň oznámili, že vytlačia veľké množstvo obálok s petičnými hárkami, ktoré budú rozposielať občanom Slovenskej republiky a zároveň zaplatia ich spätné odosielanie na konkrétny P. O. Box. Chcú takto získavať podpisy pod petičnú akciu, ktorou sa niektoré strany a organizácie snažia dosiahnuť vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. „Ak to teda občan výslovne neoznačí, pošta uviedla, že nebude takúto zásielku doručovať. Pýtame sa – čo má toto znamenať? Marenie petičného práva je trestný čin, ktorý nemôže zostať nepovšimnutým,“ uviedla strana.

Smer-SD za tým vidí potenciál využiť označenie symbolom „Referendum 2021“ ako rozpoznávacie znamenie, „na základe ktorého bude pošta referendum sabotovať a zastavovať konkrétne obálky“. „Sme zhrození a dôrazne protestujeme proti tomu, aby sa takýmto spôsobom marilo právo občanov Slovenskej republiky na slobodné vyjadrenie názoru a zaslanie petičných hárkov týkajúcich sa referenda,“ dodala strana.

Je to súčasť obchodných podmienok, bráni sa pošta

Slovenska pošta sa proti takýmto tvrdeniam výhradne ohradila a vysvetlila, že okrem ostatných údajov má byť na zásielke uvedený názov alebo meno a priezvisko, informovala vedúca odboru komunikácie a marketingu Slovenskej pošty Jana Lukáčová. V prípade zasielania petičných hárkov bol podľa Lukáčovej určený názov „Referendum 2021“.

„Podľa obchodných podmienok Slovenskej pošty má byť na zásielke, ktorá je adresovaná do poštového priečinka alebo P. O. Boxu, uvedený názov (klient si môže zvoliť názov podľa vlastného výberu) alebo meno a priezvisko a doručovacia adresa, teda číslo poštového priečinku, smerové číslo a mesto či obec. Ak na zásielke nie sú uvedené tieto údaje, pošta ju môže odmietnuť prepraviť,“ vysvetlila Lukáčová.

Predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý o podaní trestného oznámenia informoval aj na utorkovej tlačovej konferencii, podľa Lukáčovej spochybňuje dobré meno Slovenskej pošty. „Tieto spochybnenia nie sú ničím podložené, pretože Slovenská pošta nemá so stranou Smer-SD žiadny zmluvný vzťah, ktorý by definoval podmienky špeciálnych spôsobov podávania a dodávania zásielok,“ skonštatovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko