Na hlavný obsah

Slovensko čelí žalobe za nedostatočnú ochranu kvality ovzdušia. Budaj reaguje

Teraz musíme podniknúť oveľa razantnejšie kroky, tvrdí.

Slovensko čelí žalobe za nedostatočnú ochranu kvality ovzdušia. Budaj reaguje
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR

Európska komisia oznámila, že podáva na Európsky súdny dvor žalobu proti Slovensku za prekročenie limitnej hodnoty pre tuhé znečisťujúce látky a pre neprijatie primeraných opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia. RTVS o tom informovalo vo štvrtok (18. 2.) Ministerstvo životného prostredia SR.

EK vedie za porušenie smernice o kvalite okolitého ovzdušia konanie voči 18 členským štátom Európskej únie. Desať z týchto prípadov postúpila súdnemu dvoru, ktorý už vyniesol právny verdikt v piatich prípadoch. Ide najmä o koncentráciu prachových častíc PM10 vyjadrenú ako denný priemer.

Ovocie ignorácie

Ministerstvo pripomína, že početnosť prekročení limitnej hodnoty PM10 na území Slovenska za roky 2019 a 2020 poklesla a počas predošlého roka dosiahla súlad s limitnou hodnotou pre PM10 na všetkých monitorovacích staniciach s výnimkou Jelšavy. Podanie na súdny dvor však hodnotí znečistenie ovzdušia SR aj za predošlé roky. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) to rešpektuje.

„Žneme ovocie ignorácie voči ochrane ovzdušia z éry predošlých vlád. Teraz musíme podniknúť oveľa razantnejšie kroky, aby  sa kvalita ovzdušia na Slovensku zlepšila a aby už neboli prekračované normy prípustnej úrovne znečistenia ovzdušia,“ povedal s tým, že znečistené ovzdušie sa vo výraznej miere podieľa na predčasných úmrtiach.

„Výzvy, pred ktorými ochrana ovzdušia stojí, presahujú pôsobnosť rezortu životného prostredia a z tohto dôvodu budem mobilizovať podporu ďalších rezortov, ako aj samosprávy. Na očistenie ovzdušia nad Slovenskom potrebujeme novú politickú a spoločenskú akceptáciu a ja som presvedčený, že ju dosiahneme,“ dodal Budaj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko