Na hlavný obsah

Slovensko o žiadnu miliardu neprišlo, slová Remišovej potvrdila aj Európska komisia

Podpredsedníčka vlády žiada od Nicholsonovej ospravedlnenie.

Slovensko o žiadnu miliardu neprišlo, slová Remišovej potvrdila aj Európska komisia
Na koláži zľava europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová a vicepremiérka Veronika Remišová. Foto: koláž RTVS/foto TASR

Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) vyvrátila tvrdenia europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) o prepadnutej miliarde eur, jej slová potvrdzuje aj Európska komisia. „Slovenská republika o žiadnu miliardu neprišla,“ uviedla na utorkovej (9. 2.) tlačovej konferencii. „Keby to tak naozaj bolo, tak by celá vláda musela odstúpiť, pretože by to bolo obrovské zlyhanie,“ vyhlásila.

Remišovej tvrdenia listom oficiálne potvrdila aj Európska komisia, ktorá uviedla, že neeviduje žiadne prepadnutie financií z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF). „Na Slovensku sa v roku 2020 žiadne dekomitmenty (rušenie viazanosti) v ERDF a v Kohéznom fonde neuskutočnili,“ informovalo v liste zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

„V roku 2020 nám prepadlo nula eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, Kohézneho fondu aj z Európskeho sociálneho fondu,“ uviedla vicepremiérka s tým, že je na tieto výsledky hrdá, keďže v minulých rokoch Slovensku prepadlo niekoľko miliónov eur. „Na konci roka 2020 sme mali prepadnutých nula eur. Týmto by som považovala tému prepadnutej miliardy za uzavretú,“ dodala.

Sulík sa už ospravedlnil, na rade je Nicholsonová

Ministerka za koaličnú stranu Za ľudí podotkla, že podobné tlačovky mala naposledy ešte v opozícii, keď musela „fakt po fakte vyvracať klamstvá Smeru-SD“. Podobné útoky od koaličných partnerov však nečakala. „Aj z tohto dôvodu žiadam pani europoslankyňu Luciu Ďuriš Nicholsonovú o ospravedlnenie,“ uviedla a dodala, že europoslankyňa za stranu SaS by sa mala zúčastniť budúcotýždňovej koaličnej rady, „na ktorej by mala veci vysvetliť“. Jej stranícky predseda Richard Sulík (SaS) sa Remišovej ospravedlnil už v pondelok (8. 2.) a povedal, že nevedel o tom, že Nicholsonová takúto tlačovú konferenciu pripravuje. „Nezmyselné útoky v koalícii sú tu už niekoľko mesiacov, ale nikdy by mi nenapadlo, že to bude práve strana SaS, ktorá v tejto disciplíne predbehne aj doterajších šampiónov,“ zhodnotila situáciu vicepremiérka.

„Zrejme mali zlé informácie a cítili potrebu ich takto povedať na tlačovej konferencii,“ dodala Remišová k možnému dôvodu konania Nicholsonovej a Jany Bittó Cigánikovej (SaS). „Považujem to za viacmenej malicherné spory. Aj ostatným kolegom odporúčam viac pracovať, robiť menej tlačoviek a menej byť pri počítači za facebookom,“ uzavrela.

Dvojica političiek z koaličnej SaS v pondelok vystúpila na tlačovej konferencii s tvrdením, že Slovensko nenávratne prišlo o miliardu eur z ERDF, ktoré do konca roka 2020 nepresunulo do Európskeho sociálneho fondu.

Pozrite si celé vyhlásenie Veroniky Remišovej:

Ak sa majú peniaze premiestniť, musia sa odniekiaľ vziať

Remišová reagovala aj na ďalšiu kritiku, podľa ktorej sa malo do Európskeho sociálneho fondu premiestniť viac financií. K Nicholsonovej s Cigánikovou sa s touto výčitkou pridal aj minister práce a sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

„Pravda je taká, že hneď po nastúpení do vlády som začala intenzívne rokovania so všetkými ministrami a snažila som sa ich presvedčiť, aby si urobili poriadok s eurofondami, za ktoré sú zodpovední,“ vysvetlila. Ministrov požiadala, aby zrušili výzvy, ktoré sú nezmyselné, nedajú sa implementovať, alebo môžu počkať. Financie z týchto výziev v hodnote 1,1 miliardy eur následne v apríli presunuli na boj s pandémiou koronavírusu a Remišová ministrov vyzvala, aby urobili aj ďalšiu hĺbkovú analýzu a zhodnotili, či nemôžu na tento účel presunúť viac peňazí. „Financie z eruofondov môže presunúť len rezort ako riadiaci orgán,“ ozrejmila s tým, že ona zo svojej pozície pôsobí len ako koordinátor pri čerpaní eurofondov.

„My nemáme neobmedzené množstvo peňazí. Ak chcete niekam peniaze presunúť, musíte ich odniekiaľ zobrať. Veľmi rada by som tieto peniaze presunula do Európskeho sociálneho fondu, ale na vláde nás všetci ministri uisťovali, že dokážu minúť na svoje projekty všetky peniaze, nemajú k dispozícii nič ďalšie a všetko vzorne vyčerpajú,“ doplnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko