Na hlavný obsah

Smer-SD predĺženie núdzového stavu nepodporí. Je to nemysliteľné, reaguje Šipoš

Poslanci by o ňom mali rozhodovať v stredu.

Smer-SD predĺženie núdzového stavu nepodporí. Je to nemysliteľné, reaguje Šipoš
Na kombosnímke zľava Michal Šipoš (OĽANO) a Richard Takáč (Smer-SD). Foto: foto: TASR, fotokoláž: RTVS

Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali v stredu (24. 2.) hlasovať o ďalšom predĺžení núdzového stavu, ktoré už schválila vláda. Podpredseda Smeru-SD Richard Takáč vo vysielaní diskusnej relácie na Rádiu Slovensko Sobotné dialógy vyhlásil, že ich strana nepodporí ďalšie predĺženie núdzového stavu.

Podľa neho je tiež otázne, či sa v NR SR nájde potrebných 75 poslancov, ktorí za návrh zahlasujú. Podotkol, že okrem poslanca Patricka Linharta (Sme rodina) o nepodporení hovoria aj ďalší poslanci zo Sme rodina či z klubu SaS.

Takáč si vie predstaviť možnosť, že by sa núdzový stav vyhlásil len pre oblasť zdravotníctva tak, ako tomu bolo počas prvej vlny pandémie. „Áno, je to jeden z variantov. Museli by sme si sadnúť s odborníkmi a diskutovať o tom, ale určite čisto na zdravotníctvo je iný variant, ako kompletne zaviesť núdzový stav na celom Slovensku,“ uviedol.

Poslanec NR SR a predseda poslanecké klubu OĽANO Michal Šipoš reagoval, že vyhlásenie núdzového stavu je v aktuálnej epidemickej situácii potrebné a krajina si nemôže dovoliť uvoľnenie zavedených opatrení. „Núdzový stav je potrebný, aby ministerstvo zdravotníctva mohlo koordinovať celý zdravotnícky aparát, ktorý máme na Slovensku,“ vysvetlil.

Upozornil, že vyjadrenia Linharta neskôr korigoval predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár s tým, že poslanec v čase svojho vyhlásenia zrejme nemal k dispozícii všetky potrebné informácie. „Keď si uvedomujeme, v akom stave máme momentálne zdravotníctvo, je nemysliteľné, aby sme tu nemali núdzový stav,“ zdôraznil Šipoš.

Krajčí je slušný človek, nedokáže ale presadiť svoje návrhy, tvrdí Takáč

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) priznal, že vláda mala zaviesť lockdown ešte pred Vianocami, čo sa napriek jeho snahe nepodarilo. Šipoš deklaroval, že minister má naďalej jeho dôveru, pretože je to „prvý minister, ktorý nerobí žiadne kšefty a biznis na zdravotníctve a od rána do večera pracuje pre ľudí. Áno, vždy presadzoval tie najtvrdšie opatrenia, ale musíme si uvedomiť, že tam nie je jediný, kto rozhoduje,“ dodal.

Takáč považuje Krajčího za slušného človeka, na post ministra zdravotníctva sa ale nehodí pre svoju osobnosť, zhodnotil. „Keď si ako minister nedokáže presadiť určité veci v rámci vlády, tak asi na to nemá osobnosť, a nemá sedieť na stoličke ministra,“ dodal.

Smer-SD sa aktívne zapája do zbierania podpisov pod petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. Chce tak dosiahnuť výmenu aktuálnej vlády pod vedením Igora Matoviča (OĽANO), ktorá má podľa strany priamu zodpovednosť za pandemickú situáciu na Slovensku a úmrtia v dôsledku nákazy koronavírusom. Takáč avizoval, že sa petičnému výboru možno už do troch týždňov podarí vyzbierať 400 000 podpisov. Na vyhlásenie referenda je potrebných aspoň 350 000 podpisov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko