Na hlavný obsah

Socha „železného Felixa“ sa na moskovskú Lubjanku nevráti, starosta zrušil hlasovanie

Dodal, že existujú závažnejšie problémy.

Socha „železného Felixa“ sa na moskovskú Lubjanku nevráti, starosta zrušil hlasovanie
Na snímke hlavné sídlo ruskej Federálnej bezpečnostnej služby na Lubjanke v Moskve. V budove sídlila aj obávaná NKVD či KGB. Foto: SITA/AP

Moskovské úrady zrušili hlasovanie obyvateľov hlavného mesta, ktoré malo rozhodnúť, či sa na námestie Lubjanka pred sídlom tajnej služby vráti pomník jej zakladateľa a tvorcu „červeného teroru“ Felixa Dzeržinského, ktorý odstránili pred 30 rokmi, alebo sa tu objaví pomník kniežaťa Alexandra Nevského z 13. storočia. Starosta mesta Sergej Sobjanin oznámil, že námestie Lubjanka zostane v terajšej podobe.

Od štvrtka (25. 2.) hlasovalo takmer 320 000 Moskovčanov. Z nich 55 percent dalo prednosť legendárnemu kniežaťu, ktoré je považované za jedného z najväčších ruských panovníkov pred „železným Felixom“, ktorého niektorí historici považujú za jedného z najhorších katov v ruských dejinách.

Zakladateľa obávanej „Čeky“ (skratka Čerezvyčajnaja komissija, Mimoriadna komisia, pozn.) ale dodnes uctievajú „čekisti“, ako si stále hovoria príslušníci tajných služieb v Rusku. Čeka bola predchodkyňou NKVD a KGB.

Video z roku 1990 zachytáva sochu Felixa Dzeržinského na Lubjanke.

Sobjanin svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že verejná mienka sa zjavne rozdelila na dve polovice a hlasovanie sa začalo meniť na stret ľudí rozdielnych názorov, čo nepokladá za dobré. „Na rozhodnutie takéhoto typu (o pomníku) potrebujeme podľa mňa väčší súhlas ľudí,“ zdôraznil. Pamätníky by podľa neho nemali do spoločnosti vnášať rozkol, ale zjednocovať ju. „Preto pokladám za správne ukončiť tento proces a zatiaľ ponechať námestie v súčasnej podobe,“ dodal starosta podľa agentúry Interfax. V súčasnosti podľa neho existuje veľké množstvo oveľa závažnejších problémov.

Agentúra AFP dala hlasovanie o Dzeržinského soche do súvislosti s rastúcou nostalgiou po Sovietskom zväze, ako aj rastúcou neznalosťou mladších generácií o sovietskych zločinoch. Prieskum nezávislého centra Levada vlani v júni ukázal, že 41 percent Rusov vo veku od 18 do 24 rokov vie o stalinských represiách veľmi málo alebo vôbec nič.

Socha Felixa Dzeržinského (1877 – 1926) stála na námestí Lubjanka od roku 1958 do 22. augusta 1991, kedy ju odstránili počas osláv porážky komunistických pučistov. Tí sa vzbúrili proti sovietskemu prezidentovi Michailovi Gorbačovovi a jeho demokratizačnej politike, ktorá urýchlila rozpad ZSSR. Jedenásťtonovú bronzovú sochu popísanú graffiti odpratali do parku sovietskych pamiatok v širšom centre Moskvy.

Rusi, ktorí smútia za ZSSR, pravidelne volajú po návrate Dzeržinského na Lubjanku. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok novinárom povedal, že nepozná názor prezidenta a bývalého dôstojníka KGB Vladimira Putina na túto otázku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet