Na hlavný obsah

Šokovali by sme aj Wall Street, hodnotí OĽANO zákon, ktorý by posilnil vplyv štátu v zahraničných firmách

Zákon so Sulíkom upravili.

Šokovali by sme aj Wall Street, hodnotí OĽANO zákon, ktorý by posilnil vplyv štátu v zahraničných firmách
Na snímke administratívna budova firmy U. S. Steel Košice, ktorej materskou spoločnosťou je svetový výrobca ocele United States Steel Corporation (U.S. Steel) so sídlom v americkom Pittsburghu. Foto: TASR

Hnutie OĽANO navrhuje úpravu zákona o kritickej infraštruktúre. Je toho názoru, že aktuálny návrh z dielne ministerstva hospodárstva by neprimerane posilnil vplyv štátu v súkromných podnikoch, obmedzil slobodu podnikania súkromných spoločností a ich vlastníckych práv.

Navrhované znenie zákona vyžaduje súhlas vlády s nepriamymi prevodmi 18 súkromných spoločností. Pri nepriamom prevode ide o prevod akcií materskej alebo ešte nad ňou nadriadenej spoločnosti. „Materské spoločnosti energetických a priemyselných podnikov na Slovensku sú často globálne koncerny so sídlom v zahraničí a podľa tohto zákona, ak by niekto kúpil viac ako 5-percentný podiel, musel by si vypýtať súhlas slovenskej vlády,“ vysvetlilo OĽANO.

Inšpirácia z Nemecka

Predseda Výboru pre hospodárske záležitosti NR SR Peter Kremský (OĽANO) preto vo štvrtok (4. 2.) na rokovaní výboru predložil pozmeňujúci návrh.

„Predstavme si, že napríklad Bill Gates alebo iný miliardár by sa na newyorskej burze rozhodol kúpiť 6-percentný podiel v americkej materskej spoločnosti, ktorá vlastní veľkú košickú priemyselnú firmu. Podľa súčasného znenia zákona by si musel predtým vypýtať súhlas slovenskej vlády. Myslím si, že ak by sme takéto niečo v našom parlamente prijali, vyvolalo by to veľké prekvapenie nielen na Wall Street, ale celkovo na kapitálových trhoch,” povedal Kremský. Podobné námietky podľa neho vzniesli aj zamestnávateľské zväzy.

OĽANO preto trvalo na vypustení tejto povinnosti. Kremský a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa nakoniec dohodli na znení, ktoré sa inšpiruje nemeckým zákonom. Ten umožňuje rezortu hospodárstva do 30 dní preskúmať zmenu priamych alebo nepriamych vlastníckych podielov. Ak by vyhodnotilo, že dochádza k ohrozeniu národnej bezpečnosti Slovenska či inej krajiny EÚ, môže navrhnúť vláde, aby nesúhlasila s takouto transakciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika