Na hlavný obsah

Som nevinný, zopakoval obžalovaný premiér Izraela

Budovou súdu sa ozývali pokriky demonštrantov.

Som nevinný, zopakoval obžalovaný premiér Izraela
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

S ostreľovačmi na strechách a s protivládnymi demonštrantmi v okolí súdnej budovy pokračoval v pondelok (8. 2.) v Jeruzaleme proces, v ktorom je izraelský premiér Benjamin Netanjahu obžalovaný z korupcie. Predseda vlády na súde zopakoval, že je nevinný. Je to druhýkrát, čo Netanjahu vypovedá pred súdom, ktorý začal vlani v máji. Podľa denníka The Times of Israel sa teraz rozhoduje najmä o tom, či budú rokovania pokračovať počas kampane pred parlamentnými voľbami naplánovanými na 23. marca.

Sedemdesiatjedenročný Netanjahu vypovedal pred súdom naposledy vlani v máji. Vtedy prvý raz stál pred súdom ako obžalovaný premiér vo funkcii. Netanjahu vinu popiera a tvrdí, že je obeťou nepriateľsky zameraných médií, polície a súdov.

V súdnej sieni bolo v pondelok počuť demonštrantov, ktorí proti nemu protestovali pred budovou. Manifestácie za jeho odstúpenie sa konajú s rôznou intenzitou a prestávkami, spôsobenými opatreniami proti šíreniu covidu-19, už niekoľko mesiacov. Ich účastníci kritizujú premiéra nielen pre korupčné kauzy, ale aj pre prísne protiepidemické opatrenia. Protesty sa konali aj tento víkend, keď sa pred Netanjahuovou rezidenciou stretlo niekoľko ich účastníkov s políciou.

Pred budovu súdu sa chystali aj Netanjahuovi priaznivci, premiér ich ale v nedeľu (7. 2.) vyzval, aby zostali doma. Pandemická situácia v krajine sa totiž stále nelepší, ani napriek prísnym opatreniam či rýchlemu zaočkovaniu zhruba jednej tretiny obyvateľov. V očkovaní patrí Izrael k najrýchlejším na svete a premiér dúfa, že mu to pomôže k zisku hlasov v marcových voľbách, keďže do ich začiatku sľúbil zaočkovanie celej dospelej populácie deväťmiliónovej krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet