Na hlavný obsah

Spadol z lode do oceánu, vo vode strávil 14 hodín. Námorníka zachránil odpad

Má silnú vôľu prežiť, povedal jeho syn.

Litovský námorník Vidam Perevertilov spadol v Tichom oceáne z paluby nákladnej lode a zachránil sa vďaka odpadu, ktorý plával na hladine. Jeho syn Marat, ktorého citoval novozélandský server Stuff, povedal, že otec strávil vo vode 14 hodín. Keď ho našli, vyzeral vraj o 20 rokov staršie, ale bol živý.

Perevertilov pracuje ako hlavný inžinier na lodi Silver Supporter, ktorá bola 16. februára na zásobovacej trase medzi Novým Zélandom a ostrovom Pitcairn, obývaným potomkami vzbúrencov z lode Bounty. Do vody spadol skoro ráno po tom, čo po smene v strojovni pocítil závrat a bolo mu teplo. Podľa Marata zrejme omdlel, pretože si nepamätá, ako spadol do vody. Nikto z lode si pád päťdesiatdvaročného Perevertilova nevšimol.

Do svitania sa udržal na hladine a potom si v diaľke všimol tmavý bod a doplával k nemu. Zistil, že je to k ničomu nepriviazaná a voľne plávajúca rybárska bója, „len odpad na mori,“ povedal Marat.

Posádke Silver Supporter trvalo šesť hodín, kým zistila, že nemá hlavného inžiniera a kapitán nechal otočiť loď. Keď ju Perevertilov zbadal v diaľke, snažil sa na seba upozorniť mávaním a volaním, čo začul niekto na palube. „Má silnú vôľu prežiť. Ja by som sa asi rovno utopil. On sa ale vždy udržiaval v dobrej kondícii a staral o zdravie. Myslím si, že vďaka tomu prežil,“ povedal Marat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet