Na hlavný obsah

Poslanci zvolili za špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica

Medzi štyrmi kandidátmi figuroval ako jediný neprokurátor.

Poslanci zvolili za špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica
Na snímke zvolený špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: TASR

Parlament v piatok (5. 2.) zvolil advokáta Daniela Lipšica za šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). V pléne Národnej rady SR zaňho hlasovalo 79 poslancov. Jeho funkčné obdobie bude sedem rokov.

O tento post sa uchádzali dohromady štyria kandidáti. Okrem Lipšica to boli prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Lipšic kandidoval ako jediný neprokurátor. Stať sa šéfom ÚŠP mu umožnila zmena zákona, vďaka ktorej mohol do tejto funkcie kandidovať aj neprokurátor.

Šéfom ÚŠP bol od roku 2009 Dušan Kováčik. Ten je aktuálne väzobne stíhaný a obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Rovnako je obvinený z toho, že mal pomáhať mariť vyšetrovanie prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Kováčika zadržala NAKA 22. októbra v rámci akcie „Božie mlyny“. Špecializovaný trestný súd v Pezinku ho zobral do väzby, toto rozhodnutie v utorok (10. 11.) potvrdil aj Najvyšší súd SR. O dva dni neskôr sa Kováčik vzdal funkcie.

Funkčné obdobie špeciálneho prokurátora začína plynúť dňom zloženia sľubu, ktorý skladá do rúk predsedu NR SR. Tá istá osoba nemôže byť opakovane zvolená za špeciálneho prokurátora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko