Na hlavný obsah

Spojené štáty sa oficiálne vrátili k parížskej klimatickej dohode

Sú druhý najväčší producent emisií uhlíka na svete.

Spojené štáty sa oficiálne vrátili k parížskej klimatickej dohode
Biden od svojej inaugurácie 22. januára podpísal už desiatky výkonných nariadení súvisiacich s klimatickými zmenami. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v piatok (19. 2.) oficiálne opäť pristúpili k parížskej klimatickej dohode. Stalo sa tak 30 dní po tom, ako to nariadil prezident Joe Biden prostredníctvom výkonného nariadenia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pri tejto príležitosti absolvuje v piatok americký vyslanec pre problematiku zmeny klímy John Kerry virtuálne stretnutia s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom či s osobitným vyslancom OSN pre klimatické ambície a riešenia Michaelom Bloombergom.

Biden sľúbil, že jeho vláda vypracuje plán na to, ako dosiahnuť, aby Spojené štáty – druhý najväčší producent emisií uhlíka na svete – dosiahli do roku 2050 uhlíkovú neutralitu. Podľa vedcov sa v záujme prevencie tých najdevastujúcejších následkov klimatických zmien musia emisie do roku 2030 celkovo znížiť na svete najmenej o polovicu.

Kerry pracuje spolu s vedúcou nového úradu Bieleho domu pre klimatickú politiku Ginou McCarthyovou na nových reguláciách a stimuloch, ktoré budú zamerané na zrýchlenie prechodu Spojených štátov z fosílnych palív na obnoviteľné zdroje energie. Tieto opatrenia chcú predstaviť pred začiatkom medzinárodného klimatického summitu, ktorý 22. apríla organizujú USA. Najbližšia klimatická konferencia OSN je naplánovaná na november v škótskom meste Glasgow.

Biden od svojej inaugurácie 22. januára podpísal už desiatky výkonných nariadení súvisiacich s klimatickými zmenami. Bidenova iniciatíva v klimatickej oblasti však naráža v USA na odpor niektorých politikov i spoločností pôsobiacich v oblasti fosílnych palív, pripomína Reuters.

Odstúpenie Spojených štátov od Parížskej klimatickej dohody nariadil Bidenov predchodca v úrade, exprezident Donald Trump a jeho administratíva. Trumpovo uznesenie nadobudlo platnosť 4. novembra 2020, deň po tamojších prezidentských voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet