Na hlavný obsah

Sputnik V je účinný proti mutáciám, tvrdia Rusi

Výsledky štúdie majú zverejniť v blízkej dobe.

Sputnik V je účinný proti mutáciám, tvrdia Rusi
Ruská vakcína Sputnik V. Foto: SITA/AP

Ruská vakcína proti ochoreniu COVID-19 vykazuje pri opätovnom očkovaní účinnosť aj proti mutáciám koronavírusu. S odvolaním sa na ruských vedcov to v sobotu (27. 2.) oznámila agentúra Reuters. Podľa jej zdrojov preukazujú účinnosť očkovacej látky Sputnik V doteraz vykonané testy.

Prezident Vladimir Putin v januári nariadil, aby bola do 15. marca preverená účinnosť v Rusku vyrábaných vakcín proti variantom koronavírusu, ktoré sa šíria vo svete. „Nedávna štúdia ruského Gamalejovho strediska preukázala, že opakované očkovanie Sputnikom V dobre chráni proti mutáciám koronavírusu, a to vrátane tej z juhu Anglicka či tej z Juhoafrickej republiky,“ citoval Reuters Denisa Logunova, zástupcu riaditeľa tohto pracoviska, kde vyvinuli Sputnik V.

Výsledky štúdie majú zverejniť v blízkej dobe, sobotné oznámenie Logunova je prvé, ktoré naznačuje účinnosť ruskej vakcíny proti obávaným variantom. Žiadne ďalšie podrobnosti nie sú zatiaľ známe.

Sputnik V, rovnako ako látka vyvinutá napríklad firmou AstraZeneca, je vektorová vakcína, ktorá používa iný oslabený nepatogénny vírus na vyvolanie imunitnej reakcie. V prípade Sputnika V sa pri opätovnom očkovaní používa rovnaký vektor.

Niektorí vedci poukazujú na riziko, že organizmus si môže vytvoriť imunitu na vektor, teda oslabený nepatogénny vírus, pretože ho bude považovať za votrelca a bude sa snažiť zneškodniť ho. Vedci, ktorí vyvinuli Sputnik V, nesúhlasia s tým, že by to mohlo spôsobiť problém. „Myslíme si, že vektorové vakcíny sú pre budúce očkovanie lepšie, než tie založené na inej báze,“ uviedol Logunov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet