Na hlavný obsah

Štát predĺži vyplácanie prvej pomoci, SZČO môžu dostať podstatne viac peňazí

Škály pomoci sa zmenili.

Štát predĺži vyplácanie prvej pomoci, SZČO môžu dostať podstatne viac peňazí
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) predstavil novú schému pomoci. Foto: RTVS

Pomoc na udržanie pracovných miest by sa po novom mala zvýšiť a rozšíri sa okruh podporených osôb. Zároveň sa predĺži vyplácanie prvej pomoci v rámci projektu Prvá pomoc ++ do 30. júna. Uviedli to v pondelok (1. 2.) minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a minister financií Eduard Heger (OĽANO).

„Ponúkame preplácanie 100 % celkovej ceny práce. Doteraz to bolo 80 %,“ spresnil Krajniak. Príspevky budú odstupňované podľa poklesu tržieb spôsobených koronakrízou. Zamestnávatelia budú môcť vo februári žiadať o pomoc aj pre zamestnancov, ktorí mali trvalý pracovný pomer do 1. februára (pôvodne do 2. 9. 2020).

Najvyššia peňažná pomoc bude mesačne až vo výške 870 eur na jedného zamestnanca či živnostníka. Zvýši sa aj najnižší finančný príspevok, a to z 270 na 330 eur. Živnostníkom, ktorí neplatili sociálne odvody, sa zvýši finančná pomoc z pôvodných 315 eur na 360 eur. Tí, ktorí si dobrovoľne zaplatia poistné, budú môcť čerpať finančnú pomoc až do výšky 870 eur, no iba po splnení podmienok.

Škály pomoci sa zmenili, a sú odstupňované od 20 do 80 % po desiatich percentách. Predĺžila sa tiež doba žiadania o pomoc, a to až do konca februára.

Heger vyčíslil, že jednotlivé opatrenia by mali stáť spolu 40 miliónov eur mesačne navyše. Situácia je však podľa neho vážna. „Udržanie zamestnanosti je kľúčové aj pre okamžitý nábeh po pandémii, keď sa ekonomika oživí,“ poznamenal. Všetky tieto zmeny musia ešte prejsť Európskou komisiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika