Na hlavný obsah

Štát vyzýva tisíce ľudí, aby zaplatili daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti

Škoda je podľa daniarov desiatky miliónov eur.

Štát vyzýva tisíce ľudí, aby zaplatili daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti
Ilustračná foto. Foto: TASR

Takmer 13 000 daňovníkov dostane listy, v ktorých ich finančná správa upozorní na povinnosť podať daňové priznanie k príjmu z predaja nehnuteľností a zaplatiť daň. Týka sa to daňovníkov, ktorí predali napríklad rodinný dom alebo byt v rokoch 2016 až 2020 do piatich rokov od nadobudnutia nehnuteľnosti. Ide o preventívnu akciu, ktorou chce finančná správa zlepšiť dobrovoľné plnenie daňových povinností.

Finančná správa odhaduje, že výpadok na daniach a zdravotných odvodoch pre nepriznanie a nezaplatenie dane z predaja nehnuteľnosti predstavuje ročne zhruba 24 miliónov eur. Za ostatných päť rokov to predstavuje výpadok 70 miliónov eur, ktoré patria samosprávam a zdravotným poisťovniam.

„Mali sme dve možnosti. Mohli sme celú akciou spustiť represívne, to znamená mohli sme okamžite začať daňové kontroly a začať preverovať príjmy, ale sme presvedčení, že súčasná doba tomu nie je naklonená a po druhé, aj pre nás sú to náklady,“ skonštatoval prezident finančnej správy Jiří Žežulka. Zároveň upozornil na to, že zámerom finančnej správy nie je daňovníkov „šikanovať“, ale dať im nerepresívnym spôsobom šancu dodatočne priznať príjem z predaja nehnuteľnosti.

Finančná správa zároveň vyzýva daňovníkov, aby sami dobrovoľne podali daňové priznanie. Čas na nápravu majú klienti finančnej správy do konca marca. „Zároveň už dopredu komunikujeme aj povinnosť podať daňové priznanie za rok 2020,“ priblížil Žežulka. Ide o vlaňajšie predaje nehnuteľností, ku ktorým daňová povinnosť ešte len vznikne. Predaj nehnuteľnosti je od dane oslobodený, ak medzi nadobudnutím a predajom uplynie viac ako 5 rokov.

Výnos z daní z príjmov sa rozdeľuje medzi samosprávy. Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák tvrdí, že ak by sa spomínané prostriedky podarilo vyzbierať, výrazne by im to uľahčilo situáciu.

Ak by daňovníci mali pre pandémiu koronavírusu problémy so zaplatením dane z príjmu z predaja nehnuteľnosti, môžu požiadať finančnú správu o odklad platenia dane alebo sa dohodnúť na splátkovom kalendári. Otázka, či štát daňovým hriešnikom odpustí úroky z omeškania, je nateraz otvorená. Rozhodnúť by o tom musela vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika