Na hlavný obsah

Striekačiek na vakcináciu bude dostatok. Firma zo Starej Turej ich dodá milióny

Európa sa očkuje striekačkami zo Slovenska.

Striekačiek na vakcináciu bude dostatok. Firma zo Starej Turej ich dodá milióny
Na snímke striekačky od spoločnosti Chirana T. Injecta vo výrobných priestoroch v Starej Turej. Foto: TASR

Spoločnosť Chirana T. Injecta dodá pre slovenský vakcinačný program dostatok injekčných striekačiek aj ihiel. Už v marci to budú podľa generálneho riaditeľa Teodora Lysáka dva milióny jednomililitrových striekačiek s malým mŕtvym priestorom, dva milióny dvojmililitrových striekačiek a päť miliónov ihiel. V ďalších mesiacoch bude dodávať komponenty pre vakcináciu podľa potreby.

„Dodáme štátu toľko, koľko bude potrebovať. Sme pripravení naplniť potreby slovenského vakcinačného programu aj s rezervou. Vakcinačných komponentov bude pre Slovensko dostatok,“ potvrdil Lysák. Podľa neho sa dohodli, že Injekta vyrobí vakcinačné komponenty a bude ich skladovať vo svojich priestoroch. Štát potom bude riešiť logistiku podľa potrieb jednotlivých vakcinačných centier. Štát bude striekačky aj ihly kupovať prostredníctvom ministerstva hospodárstva podľa požiadaviek rezortu zdravotníctva. Časť z marcovej objednávky je už dnes v sklade spoločnosti, oddelená od dodávok určených na export.

Lysák uviedol, že firma momentálne vyrába 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Rovnako ako iné výrobné podniky sa potýka s práceneschopnosťou a karanténou zamestnancov, ale dokáže ich operatívne presúvať tak, aby sa stroje nezastavili.

Slovenský výrobca momentálne svoje produkty určené na vakcináciu vyváža do Dánska, Rakúska, Česka, ale aj do ďalších zhruba dvadsiatich krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko