Na hlavný obsah

Súd rozhodol. Jozef Brhel ide do väzby

Väzobne už skôr začali stíhať aj jeho brata.

Súd rozhodol. Jozef Brhel ide do väzby
Na snímke podnikateľ Jozef Brhel, obvinený v kauze Mýtnik. Foto: TASR

Špecializovaný trestný súd v piatok (5. 2.) rozhodol, že podnikateľ Jozef Brhel – obvinený v rámci akcie Mýtnik – ide do vyšetrovacej väzby. Potvrdil to médiám jeho obhajca Ľudovít Štanglovič.

Návrh na väzbu obvineného podnikateľa Jozefa Brhela podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v stredu (3. 2.) pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a zločin prijímania úplatku. Prípad súvisí s IT zákazkami na finančnej správe. Sudkyňa Ružena Szabová čiastočne vyhovela návrhu prokurátora.

Dôvodom bola obava, že obvinený ujde alebo sa bude skrývať, aby sa tak vyhol trestnému stíhaniu, ale aj obava, že bude pôsobiť na spoluobvinených alebo na svedkov, alebo mariť dôkazy. Na stole bola aj obava, že bude pokračovať v trestnej činnosti, že dokoná alebo spácha trestný čin, ktorým hrozil.

Rozhodnutie nie je právoplatné, tak prokurátor ÚŠP, ako aj obhajca podali sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. „Stratil som ilúzie o právnom štáte. Viete si predstaviť dôvod útekovej väzby, že klient je ohlásený, plní si svoju občiansku povinnosť, riadne sa dostaví na výsluch na dohodnutý termín? Oni v tom vidia nejaký útekový dôvod,“ vyjadril sa Štanglovič.

Vplyvného podnikateľa označovaného za mecenáša Smeru-SD medzičasom v utorok (2. 2.) vo večerných hodinách hospitalizovali v ružinovskej nemocnici v Bratislave z dôvodu zlého zdravotného stavu. 

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v rámci akcie Mýtnik aj bývalého šéfa Finančnej správy SR Františka Imreczeho, ako aj podnikateľovho brata Petra Brhela. Oboch vzal Špecializovaný trestný súd v Pezinku v pondelok (1. 2.) do väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko