Na hlavný obsah

Sulík sa navrhol za ministra zdravotníctva, Matovič jeho ponuku odmietol

Krajčího zlyhania sú očividné a je ich veľmi veľa, povedal.

Sulík sa navrhol za ministra zdravotníctva, Matovič jeho ponuku odmietol
Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády SR pre ekonomiku Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) ponúkol premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO), že je ochotný od Mareka Krajčího (OĽANO) prevziať pozíciu ministra zdravotníctva. „Ja som ochotný stať sa ministrom zdravotníctva a preberiem celú zodpovednosť za COVID, zdravotníctvo, nemocnice,“ vyhlásil Sulík po stredajšom (24. 2.) rokovaní vlády. Túto ponuku premiérovi predložil v súvislosti s Krajčího vyjadreniami o tom, že za seba vo vedení rezortu zdravotníctva nevidí žiadnu náhradu.

Minister hospodárstva svoj návrh najskôr prezentoval na koaličnej rade. „Myslím si, že musíme vymeniť ministra zdravotníctva, takže v tomto úzkom kruhu som to navrhol a Igor Matovič to zamietol,“ povedal. Rozhodnutie premiéra rešpektuje, o tomto probléme sa ale rozhodol hovoriť aj verejne. Dodal, že sa už ďalej nechce „hrať túto hru na slepú babu, a tváriť sa, že nič nevidím a všetko je v poriadku“. V prípade ministra zdravotníctva nevníma to, že by chýbali poznatky z medicíny, dochádza však k manažérskym zlyhaniam, ktorých je príliš veľa.

Premiér od neho v tejto súvislosti žiadal odovzdanie rezortu hospodárstva, aby bol pomer ministerstiev v rámci vlády vyrovnaný. Sulík však s takouto výmenou „ministerstva za ministerstvo“ nesúhlasil. „Ja sa o to ministerstvo (zdravotníctva, pozn. red.) nebijem, ja sa ponúkam. To bude obeť. Vidím, že to zlyháva, tak som ochotný sa obetovať. Nebudem teraz púšťať svoje zabehnuté ministerstvo,“ dodal. Jeho návrh bol taký, že na poste ministra hospodárstva by ho vymenil Ján Oravec, súčasný štátny tajomník tohto rezortu a nominant SaS.

Sulík odmieta byť akýmkoľvek spôsobom ďalej spoluzodpovedný za dianie ohľadom pandémie a zdôraznil, že v aktuálnej situácii je potrebné zmeniť prístup. „Musíme sa venovať tým ľuďom, ktorí sú pozitívni. To je jedno percento ľudí na Slovensku a my tu robíme opatrenia pre 100 % ľudí,“ uviedol.

Ministri vládnej OĽANO Eduard Heger a Roman Mikulec po rokovaní vlády vyjadrili svoju podporu ministrovi Krajčímu. „Pán minister zdravotníctva má moju podporu, myslím si, že zdedil ten najhorší rezort,“ dodal Heger.

Pomôcť by mohla ekaranténa

Sulík sa zároveň v rámci vlády pred niekoľkými týždňami ponúkol dokončiť aplikáciu ekaranétna, ktorá môže pomôcť v boji s pandémiou. „Dnes som na vládu zatiaľ iba neformálne predložil návrh, aby som zistil, či je záujem v tom pokračovať,“ povedal. Aplikácia by mohla byť dokončená do konca apríla a muselo by ju prevádzkovať Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré je oprávnené narábať s dátami o zdravotnom stave ľudí.

„Ja viem zabezpečiť, že to všetko pripravíme, vypracujeme manuály, ale potom to musíme posunúť im a oni to musia prevádzkovať,“ doplnil s tým, že na rokovaní vlády sa na pozvanie ministra zdravotníctva zúčastnil aj šéf NCZI. Sulík skonštatoval, že premiér počas jeho prezentácie opustil rokovanie, takže o návrhu sa ďalej nerozhodovalo.

Práve na rýchlom rozhodnutí je ale Sulík pri ďalšej práci na ekaranténe závislý, keďže v prípade ambície dokončiť ju do konca apríla by na nej mal čo najskôr začať pracovať dvanásťčlenný tím. „Áno, malo to byť už dávno hotové. Ja som sa už na to dlhšie nemohol pozerať,“ povedal k tomu, prečo sa rozhodol prevziať zodpovednosť za dokončenie aplikácie ekaranténa. Je presvedčený, že v boji proti pandémii by okrem dôsledného dohliadania nad karanténou pomohli aj nižšie ale častejšie udeľované pokuty za nedodržiavanie opatrení a zároveň zavedenie preventívnej liečby infikovaných. „My sa snažíme prijímať opatrenia pre všetkých, a to je chyba. Myslím si, že oveľa dôležitejšie by bolo venovať sa  infikovaným,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko