Na hlavný obsah

Sulík si vie za Krajčího predstaviť náhradu, núdzový stav SaS podporí len za určitých pomienok

Ich znenie si Sulík necháva pre koaličnú radu.

Sulík si vie za Krajčího predstaviť náhradu, núdzový stav SaS podporí len za určitých pomienok
Na fotokoláži zľava minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a poslankyňa Denisa Saková (nezaradená). Foto: Foto:TASR/Fotokoláž:RTVS

Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) súhlasí s dávnejším vyjadrením prezidentky Zuzany Čaputovej, že vedenie pandémie by mal premiér Igor Matovič (OĽANO) odovzdať niekomu inému. Povedal to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 odvysielanej na Jednotke, v ktorej diskutoval spolu s podpredsedníčkou strany Hlas-SD Denisou Sakovou.

Náhradu si vie predstaviť aj za ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO). „Má veľmi ťažký džob a nie je to človek, ktorý by celý život niečo manažoval. To sú fakty,“ uviedol s tým, že o chybách a zlyhaniach s ministrom hovorí v súkromí. „Toto budeme riešiť s Marekom Krajčím v neverejných debatách,“ konštatoval. Ako poznamenal, pozná ľudí, ktorí by Krajčího mohli nahradiť. „Vidím niekoľko silných mien, ktoré by takýto rezort zvládli,“ dodal.

Téme sa venoval aj redaktor RTVS Jakub Prok:

Saková si myslí, že otázkou nie je len to, v čom zlyhal minister Krajčí, ale celá vláda. Hlas-SD žiada demisiu vládneho kabinetu. „Sme za to, aby táto vláda skončila a bola tu nastolená vláda odborníkov. Preto, lebo táto vláda pandémiu nezvláda. Nejde len o pána Krajčího, on je len jedno koliesko v celom hodinovom systéme, pretože tu sa od začiatku robili chyby,“ zdôraznila. Za zlyhania označila opakované celoplošné testovania, ktoré nepriniesli sľubovaný efekt, nevyužitie času medzi prvou a druhou vlnou pandémie, nepostačujúce opatrenia aj pomalé tempo v očkovaní.

Spor o vakcínu

„Pokladám za veľmi správne snahy o získanie väčšieho množstva vakcín proti ochoreniu COVID-19, mali by sa ale orientovať na Európsku úniu,“ povedal Sulík a verí, že Krajčí už s Úniou intenzívne rokuje a žiada pre Slovensko viac vakcín.

Podpredseda vlády vyhlásil, že SaS bola na štvrtkovom (18. 2.) rokovaní vlády pripravená hlasovať za uznesenie, ktoré by umožnilo dovážať ruskú vakcínu Sputnik V, alebo akúkoľvek inú vakcínu, ktorá by mala registráciu od Európskej liekovej agentúry (EMA), alebo kladné hodnotenie od Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL). „Myslím si, že ak, tak nech ju udelí, ale až na základe kladného hodnotenia ŠÚKL,“ reagoval na otázku, či by Krajčí mal udeliť ruskej vakcíne výnimku na používanie.

Saková zopakovala postoj strany Hlas-SD, že aktuálne dianie okolo vakcíny Sputnik V je len ďalším politickým divadlom. „Takýto liek, hoci aj experimentálny, by sa mal na Slovensko doviezť a ľuďom by mal byť k dispozícii na dobrovoľné očkovanie,“ dodala.

Núdzový stav s podmienkami

Parlament čaká pravdepodobne v stredu (24. 2.) hlasovanie o ďalšom predĺžení núdzového stavu. Saková potvrdila, že Hlas-SD to nepodporí.

Richard Sulík už skôr avizoval, že nemôže prisľúbiť hlasy všetkých poslancov strany. Na piatkovom (19. 2.) poslaneckom klube sa dohodli podmienky, za ktorých núdzový stav odobria. “A ak tieto podmienky nebudú splnené, tak súhlasiť nebudeme“. Avizoval, že tieto podmienky najskôr oznámia na pondelkovej (22. 2.) koaličnej rade, na ktorú má prísť aj minister Krajčí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko