Na hlavný obsah

Takmer 5 000 Hongkončanov požiadalo o britské víza

Británia im dala túto možnosť v reakcii na aktivity Pekingu.

Takmer 5 000 Hongkončanov požiadalo o britské víza
Príslušník polície pred budovou hongkonského najvyššieho súdu počas procesu s demokratickým aktivistom Jimmym Laiom. V Hongkongu sa v posledných mesiacoch začalo viacero súdnych procesov s obrancami demokracie. Foto: SITA/AP

Takmer 5 000 občanov Hongkongu, ktorí vlastnia britský pas pre ľudí v zámorí (BNO), si doteraz požiadalo o britské víza. Tá im umožní bývať, pracovať a študovať vo Veľkej Británii, informoval denníkThe Times.

Británia program pre držiteľov BNO, ktorí majú britskú národnosť, ale nie občianstvo, spustila v januári ako reakciu na postup Pekingu. Čína vlani v lete v Hongkongu presadila kontroverzný bezpečnostný zákon, ktorý jeho kritici vnímajú ako pokus o obmedzenie slobody v bývalej britskej kolónii.

Británia očakáva až okolo 300 000 takýchto žiadostí

Približne polovica z 5 000 podaných žiadostí pochádza od občanov Hongkongu, ktorí už v Británii žijú, uvádza The Times. Týmto ľuďom európska krajina ponúkla prechodný pobyt na svojom území po tom, ako Čína vo veľkomeste zaviedla novú legislatívu. Presun do Spojeného kráľovstva od júla 2020 do januára 2021 využilo okolo 7 000 ľudí s BNO.

Do vízového programu sa môžu prihlásiť takmer tri milióny hongkongských občanov, ktorí majú na britský pas pre ľudí v zámorí nárok, a vyše dva milióny osôb na nich závislých. Britská vláda očakáva, že ponuku využije zhruba 300 000 ľudí.

Po skončení päťročného pobytu v Spojenom kráľovstve potom budú môcť ľudia zapojení do programu požiadať o štatút usadlíka a o ďalších 12 mesiacov o britské občianstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet