Na hlavný obsah

Taliansky senát vyslovil dôveru Draghiho vláde, na rade sú poslanci

Vláda vznikla za podpory širokého politického spektra.

Taliansky senát vyslovil dôveru Draghiho vláde, na rade sú poslanci
Na snímke dezignovaný taliansky premiér Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Talianski poslanci budú vo štvrtok (18. 2.) hlasovať o dôvere novej vláde, ktorú zostavil bývalý guvernér Európskej centrálnej banky (ECB), nestraník Mario Draghi. Očakáva sa, že vláda zložená z politikov i nestraníckych expertov dôveru získa, rovnako ako ju dostala v stredu (17. 2.) v hornej komore parlamentu.

Senátori hlasovali za vyslovenie dôvery v pomere 262 hlasov za ku 40 proti, dvaja sa hlasovania zdržali. Hlasovanie sa uskutočnilo v stredu neskoro večer, pričom o jeho výsledkoch informovala krátko po polnoci talianska tlačová agentúra ANSA.

Nová vláda sa chce sústrediť na boj s pandémiou a ekonomickú obnovu krajiny

Draghiho vláda má podporu širokého politického spektra, od ľavicových formácií až po krajne pravicovú stranu Liga, čo ale môže podľa niektorých analytikov jej ďalšie fungovanie aj komplikovať.

Hlavnou úlohou sedemdesiattriročného Draghiho, ktorý si ako šéf ECB za záchranu spoločnej európskej meny vyslúžil prezývku Super Mario, bude pokračovanie v boji proti šíreniu COVID-19, najmä dokončenie očkovacej kampane, a obnova ekonomiky po pandemických opatreniach. K tomu má tejto 60-miliónovej krajine pomôcť aj vyše 200 miliárd eur z európskeho fondu obnovy vytvoreného kvôli pandémii.

Práve národný plán obnovy hospodárstva a s ním súvisiace využitie peňazí z Únie prispeli k pádu predchádzajúcej talianskej vlády, ktorú viedol Giuseppe Conte, tiež nestraník. Demisiu podal 26. januára po tom, ako z jeho vlády odišla menšia strana Živé Taliansko (IV) expremiéra Mattea Renziho. Vláda, ktorá pôsobila od septembra 2009, tým totiž prišla o parlamentnú väčšinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet