Na hlavný obsah

Testovanie žiakov kloktaním nabralo reálnejšie kontúry, kúpiť sa môže viac ako milión testov

Niektoré okresy by mohli otvoriť aj 9. ročník základných škôl.

Testovanie žiakov kloktaním nabralo reálnejšie kontúry, kúpiť sa môže viac ako milión testov
Na snímke dieťa sa testuje počas PCR testu metódou odberu formou kloktania. Foto: TASR

Záujem predložiť ponuku na dodanie tzv. kloktacích testov pre základné školy prejavilo deväť spoločností. Ponuky vyhodnotí odborná komisia, ktorú zriadilo ministerstvo školstva.

Predbežne možno uzavrieť zmluvy pre osem krajov so štyrmi uchádzačmi. Pri 1 020 000 testoch to vyjde okolo 21 miliónov eur. Budú pre žiakov 2. stupňa základných škôl. „Budeme nakupovať postupne podľa toho, aká bude potreba v rámci covidového automatu. Veríme, že situácia sa bude zlepšovať alebo prídu aj iné typy testov,“ povedal minister školstva SR Branislav Gröhling (SaS) po štvrtkovom (18. 2.) rokovaní vlády. Termín, kedy sa začne testovať touto metódou, konkretizovať nevedel.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). FOTO: TASRFoto: TASR
Foto: TASR

„Budeme používať rôzne spôsoby pretestovania a zaistenia bezpečnosti žiakov. Krátke antigénové testy sa budú zrejme nakupovať v priebehu nasledujúcich dní cez hmotné rezervy, aby sme ich vedeli využiť v školstve a iných oblastiach,“ reagoval na otázku, či by žiakov mohli testovať aj antigénovými testami, ktoré fungujú na nazálnom princípe – výter sa urobí z okraja nosa.

Pripustil, že v niektorých slovenských krajoch by mohli otvoriť aj 9. ročník základných škôl. „Keď si pozriete covidový automat, niektoré okresy sú v svetločervenej farbe a mohli by sme uvažovať, že by sme deviaty ročník pustili do škôl,“ špecifikoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko