Na hlavný obsah

Tomáš kritizoval očkovaciu stratégiu. Naopak, Zemanová obhajovala vakcináciu ľudí do 55 rokov

Potrebné je podľa nich zlepšiť prednemocničnú starostlivosť.

Tomáš kritizoval  očkovaciu stratégiu. Naopak, Zemanová obhajovala vakcináciu ľudí do 55 rokov
Členka Predsedníctva SaS Anna Zemanová a poslanec NR SR za Hlas-SD Erik Tomáš v Sobotných dialógoch. Foto: RTVS

„Dať ľudí nad 65 rokov až do ôsmej fázy očkovania a vytvárať ešte väčší tlak na nemocnice je nepochopiteľné.“ Myslí si to nezaradený poslanec NR SR a podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš. V Sobotných dialógoch (27. 2.) na Rádiu Slovensko tak reagoval na aktuálnu stratégiu SR v očkovaní proti koronavírusu. Vláda počas aktuálneho víkendu pristúpila k vakcinácii vodičov MHD, taxikárov či predavačov do 55 rokov v rámci rovnakej fázy, v ktorej prebieha aj očkovanie učiteľov.

Úmrtnosť na COVID-19 je po celom svete podľa štatistík najvyššia práve u ľudí nad 65 rokov a veková kategória sa postupne znižuje. „Očkovacia stratégia je nejakým spôsobom nastavená, ľudia nad 65 rokov sú väčšinou už v dôchodkovom veku, čiže nevytvárajú tú ekonomickú hodnotu pre chod štátu. Bez peňazí to nejde,“ vysvetlila tento zámer šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová s tým, že je preto dôležité, aby dostali vakcínu aj ľudia do 55 rokov pracujúci v niektorých odvetviach. Za podstatné u ľudí nad 65 rokov považuje striktnejšie dodržiavanie opatrení, obmedzenie mobility a blízkych kontaktov.

„Starší občania, seniori a dôchodcovia nie sú občania druhej kategórie a musíme na nich prihliadať rovnako. Musíme im venovať prioritu pri očkovaní, lebo zomierajú najčastejšie,“ oponoval Tomáš. Zemanová rozšírila svoju myšlienku slovami, že „ekonomika je dôležitá, aby mohli fungovať nemocnice či DSS.“

Členka Predsedníctva SaS tiež povedala, že v boji s pandémiou je prioritné, aby infikovaní ľudia mali lepšiu domácu starostlivosť a inštrukcie od lekárov, pretože, keď sa dostanú do nemocnice, je už neskoro. „Treba pritlačiť na všeobecných lekárov, aby boli dostupnejší – zriadiť linku za samosprávne kraje, ktoré sú za týchto lekárov zodpovedné,“ myslí si. Tomáš jej dal za pravdu v tom, že koronavírus sa dá poraziť len pred nemocnicami. „Štát sa príliš sústredil na plošné testovanie a očkovanie, chýbalo ale zameranie sa na samotnú liečbu. Až keď bude mať pacient vážne príznaky, príde sanitka, ale vtedy už je neskoro,“ vyjadril sa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko