Na hlavný obsah

Tri štvrtiny pozitívnych vzoriek na Slovensku obsahujú britskú mutáciu

Laboratóriá preverili jej zastúpenie v 2 384 vzorkách.

Tri štvrtiny pozitívnych vzoriek na Slovensku obsahujú britskú mutáciu
Odberové miesto testovania na Covid-19. Foto: TASR

Britský variant koronavírusu sa potvrdil u približne 72 % z celkového počtu 2 384 vyšetrených pozitívnych vzoriek, pričom sa vyšetrovali klinické vzorky pozitívnych PCR testov z 15. februára. RTVS o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Dáša Račková.

Údaje vyplynuli z druhého kola celoslovenského prieskumu rozšírenia britského variantu B.1.1.7. Na laboratórnej diagnostike sa podieľalo 21 štátnych aj neštátnych laboratórií. Podobný prieskum už realizovali na 1 962 vzorkách z 3. februára. Britský variant sa vtedy potvrdil u približne 74 % vyšetrených vzoriek.

Zastúpenie britskej mutácie koronavírusu v jednotlivých okresoch.Foto: ÚVZ SR
Foto: ÚVZ SR
Zastúpenie britskej mutácie koronavírusu v jednotlivých okresoch.Foto: ÚVZ SR
Foto: ÚVZ SR

Výsledky z oboch prieskumov hovoria o pretrvávajúcom stabilnom a tiež vysokom zastúpení a šírení agresívnejšej mutácie medzi obyvateľmi na Slovensku. Úrad verejného zdravotníctva upozornil, že je preto nevyhnutné dodržiavať nastavené protiepidemické opatrenia a pokračovať v nich.

„Situáciu vo výskyte britského variantu budeme naďalej sledovať. Ďalšie kolo takéhoto prieskumu budeme realizovať prvý marcový týždeň. Pri tejto príležitosti si dovoľujeme poďakovať všetkým laboratóriám a ich pracovníkom, ktorí sa na prieskume rozšírenia britského variantu podieľali,“ vyjadril sa hlavný hygienik Ján Mikas.

Výsledky analýzy výskytu britskej mutácie koronavírusu na Slovensku.Foto: ÚVZ SR
Foto: ÚVZ SR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko