Na hlavný obsah

Tripartita odsúhlasila trvalý kurzarbeit, má však pripomienky

Pre živnostníkov sa zavedie iná schéma pomoci.

Tripartita odsúhlasila trvalý kurzarbeit, má však pripomienky
Na snímke zľava viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina), prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga, viceprezident Asociácie priemyselných zväzov (APZ) Alexander Matušek a viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislav Machunka. Foto: TASR

Hospodárska a sociálna rada SR sa v pondelok (22. 2.) dohodla na znení návrhu zákona o podpore v čase skrátenej práce, ktorým sa má od začiatku budúceho roka na Slovensku zaviesť tzv. trvalý kurzarbeit. Tento návrh odporučila tripartita s pripomienkami na ďalšie legislatívne konanie. „Zavedením trvalého kurzarbeitu bude možné garantovať podporu pracovných miest bez ohľadu na to, či nás bude ohrozovať globálna kríza alebo nastane problém len v jednotlivých odvetviach,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Jeho slová odzneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

„Vždy je lepšie, keď dokážeme udržať existujúce pracovné miesto. Je to lacnejšie a lepšie, ako keď musíme potom vytvárať nové pracovné miesta,“ zdôraznil.

Niekoľko výhrad sa našlo

Napriek tomu, že Konfederácia odborových zväzov (KOZ) súhlasila so znením návrhu kurzarbeitu, na tripartite tlmočila svoje pripomienky. Prvou bolo upustenie od zámeru vytvárať takzvaný fond zamestnanosti. Druhá výhrada smerovala k živnostníkom, ktorí sa nestali súčasťou schémy kurzarbeitu. „Ale bolo nám prisľúbené, že akonáhle sa zaktivuje, pre živnostníkov sa paralelne zavedie iná schéma pomoci,“ podotkla viceprezidentka odborárov Monika Uhlerová.

Krajniak potvrdil, že živnostníkom naďalej poskytnú životnú podporu z programu Prvá pomoc. Fond zamestnanosti podľa neho presadzovali, avšak z hľadiska financií by to pre štát každý rok znamenalo deficit zhruba 130 miliónov eur. „Čo by znamenalo, že každým rokom by sme ich nemohli použiť napríklad na pomoc živnostníkom, ale museli by sme ich viazať v tomto fonde,“ vysvetlil.

Aj zamestnávatelia predložili svoje pripomienky. Kurzarbeit by nemal byť vnímaný iba ako štátna pomoc. Podľa viceprezidenta Asociácie priemyselných zväzov Alexandra Matušeka je to spoločná dohoda štátu, zamestnávateľov a zamestnancov „na tom, akým spôsobom zvrátiť nejakú nepredvídateľnú, neodvrátiteľnú, prechodnú situáciu s cieľom zachovania pracovných miest.“

Tripartita mala istý čas pauzu. KOZ totiž v lete odišla z rokovania a nezúčastňovala sa na spoločných stretnutiach aj preto, že podľa nej Krajniak porušil sociálny dialóg. Vzhľadom na súčasnú situáciu považovali odborári ako povinnosť vrátiť sa na tripartitu. Prezident KOZ Marián Magdoško zdôraznil, že tomu dali novú šancu a veria, že sociálny dialóg bude fungovať tak, ako má.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika