Na hlavný obsah

Trump ponúkol Kim Čong-unovi let na špeciáli Air Force One

Ponuka prekvapila aj tých najskúsenejších diplomatov.

Trump ponúkol Kim Čong-unovi let na špeciáli Air Force One
Americký prezident Donald Trump (vľavo) pózuje so severokórejským lídrom Kim Čong-unom počas ich stretnutia na summite Severná Kórea - USA v hoteli Metropole v Hanoji 27. februára 2019. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump ponúkol vodcovi KĽDR Kim Čong-unovi cestu na palube amerického prezidentského špeciálu Air Force One. Ponuka mala padnúť na konci neúspešného summitu vo vietnamskom Hanoji v roku 2019. Cestu na palube lietadla ale severokórejský vodca odmietol.

Zákulisie rokovania prezradil v dokumentárnom filme Trump Takes on the World stanica BBC jeden z amerických diplomatov.

„Prezident (Trump) vedel, že Kim prišiel do Hanoja po niekoľkodňovej ceste Čínou vlakom,“ uviedol bývalý Trumpov poradca pre Áziu Matthew Pottinger. Ponuka letu, ktorá údajne prekvapila aj tých najskúsenejších diplomatov, mala vodcovi KĽDR výrazne skrátiť spiatočnú cestu.

Pýšil sa obrnenou limuzínou

Už pri prvom stretnutí v Singapure sa Trump Kim Čong-unovi pochválil svoju obrnenou prezidentskou limuzínou. Podľa dokumentárneho filmu sa obaja politici pri rokovaní veľmi zblížili, avšak ani to nestačilo na dosiahnutie dohody o severokórejskom jadrovom programe.

Po zmene v Bielom dome Kim Čong-un označil USA za „najväčšieho nepriateľa“ KĽDR. Nová americká administratíva prezidenta Joea Bidena uviedla, že svoj postoj k zemi nezmení, kým Severná Kórea neurobí významné kroky v jadrovom odzbrojení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet