Na hlavný obsah

Tržby spoločnosti AstraZeneca prekonali očakávania

Išlo o prudký rast v porovnaní s vývojom spred roka.

Tržby spoločnosti AstraZeneca prekonali očakávania
Na snímke logo britsko-švédskej firmy AstraZeneca v anglickom meste Cambridge. Foto: TASR/AP

Britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca oznámila za štvrtý kvartál minulého roka rast tržieb z predaja produktov o viac než desatinu, pričom prekonala pôvodné odhady.

Firma informovala, že vo štvrtom štvrťroku dosiahla celkové tržby na úrovni 7,41 miliardy dolárov (6,11 miliardy eur), čo medziročne predstavuje rast o 11 %. Tržby očistené o kurzové vplyvy sa zvýšili o 10 %.

Navyše, ostro sledované tržby z predaja produktov zaznamenali rast o 12 % na 7,01 miliardy dolárov. Spoločnosť tak prekonala pôvodné odhady, ktoré jej pripisovali možnú tržbu 6,81 miliardy dolárov.

Zisk pred zdanením dosiahol v poslednom štvrťroku minulého roka 1,17 miliardy dolárov. To znamená prudký rast v porovnaní s vývojom pred rokom, keď zisk pred zdanením dosiahol 240 miliónov dolárov.

Rok 2020 bol pre firmu AstraZeneca kľúčový. V tomto roku začala s Oxfordskou univerzitou pracovať na vývoji vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a zároveň zrealizovala svoju najväčšiu akvizíciu, keď za 39 miliárd USD kúpila americkú farmaceutickú spoločnosť Alexion s cieľom výraznejšie sa presadiť na trhu zriedkavých chorôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika