Na hlavný obsah

Učitelia nad 55 rokov dostanú vakcínu firiem Pfizer/BioNTech a Moderna, potvrdil Krajčí

Ich očkovanie začne v sobotu 13. februára.

Učitelia nad 55 rokov dostanú vakcínu firiem Pfizer/BioNTech a Moderna, potvrdil Krajčí
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) počas očkovania osôb starších ako 75 rokov proti ochoreniu COVID-19 v trenčianskej športovej hale. (6. februára 2021) Foto: TASR

Pre ochorenie COVID-19, ale aj iné, potrebuje aktuálne na Slovensku podporu umelej pľúcnej ventilácie či inej podobnej podpory už 800 pacientov. Aktuálne tak zostáva ešte 70 voľných ventilátorov. Na utorkovej (9. 2.) tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Dodal, že ďalšia reprofilizácia lôžok v nemocniciach je možná už len v takom prípade, že by došlo k zmiešaniu červených a bielych zón. V bielych zónach sú hospitalizovaní všetci pacienti, ktorí potrebujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Situácia sa podľa neho pozvoľne zhoršuje, čoho dôkazom je aj pozitivita testov, ktorá prestala klesať a momentálne je stabilná. Denne naďalej zomiera približne 100 pacientov. Zhoršenie evidujú v Košickom, Bratislavskom, Trenčianskom, Prešovskom aj v Žilinskom kraji.

Pozrite si reportáž RTVS:

Rozdelenie okresov podľa covidového automatu k 9. februáru.

Dvanásť očkovacích centier pre učiteľov

Krajčí potvrdil plán očkovania učiteľov, ktorí budú prezenčne vyučovať v školách. Z tohto dôvodu sa presunuli do štvrtej očkovacej fázy. Vakcináciu by malo zabezpečiť 12 očkovacích centier. Začne sa najbližšiu sobotu 13. februára a bude sa pokračovať aj počas víkendov.

Pôjde približne o 40 000 učiteľov, pričom tých nad 55 rokov budú očkovať vakcínou spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Učitelia pod 55 rokov budú zaočkovaní vakcínou od AstraZenecy.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu:

Prehľad okresov v treťom (bordová fáza) a štvrtom stupni (čierna fáza) varovania k 9. februáru.Foto: MZ SR
Foto: MZ SR
Prehľad okresov v druhom (červená fáza) stupni varovania k 9. februáru.Foto: MZ SR
Foto: MZ SR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko