Na hlavný obsah

USA bombardovali zariadenia proiránskych milícií v Sýrii

Išlo o odvetu za raketové útoky na americké jednotky.

USA bombardovali zariadenia proiránskych milícií v Sýrii
Na ilustračnej snímke bombardovanie sýrskeho územia. Foto: TASR/AP

Americká armáda podnikla vo štvrtok (25. 2.) večer na východe Sýrie nálety na zariadenia patriace milíciám podporovaným Iránom v reakcii na nedávne raketové útoky na americké jednotky. O udalosti nasledujúci deň informovali agentúry AFP a AP.

„Na pokyn prezidenta Bidena americké sily dnes večer podnikli nálety na infraštruktúru využívanú Iránom podporovanými militantnými skupinami na východe Sýrie,“ uviedol hovorca Pentagónu John Kirby.

Povedal, že šlo o reakciu na nedávne útoky proti príslušníkom medzinárodnej koalície pod vedením USA v Iraku. Terčom boli objekty v blízkosti hranice s Irakom. Kirby uviedol, že americké sily tam zničili „niekoľko zariadení“ používaných irackými proiránskymi skupinami vrátane šiitského militantného hnutia Katáib Hizballáh.

Americká armáda neuviedla, či si štvrtkový útok vyžiadal obete. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) však informovalo, že pri nálete bolo zabitých 17 príslušníkov šiitských Ľudových mobilizačných síl (Hašd aš-Šabí).

Hnutie Katáib Hizballáh patrí k Ľudovým mobilizačným silám, ktoré boli vytvorené za účelom boja proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) a fungujú v rámci irackej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka