Na hlavný obsah

USA majú oficiálne viac ako pol milióna úmrtí na covid. Musíme bojovať spoločne, vyzval Biden

Biely dom si uctil ich pamiatku.

USA majú oficiálne viac ako pol milióna úmrtí na covid. Musíme bojovať spoločne, vyzval Biden
Prezident USA Joe Biden. Foto: SITA/AP

Bilancia úmrtí po nákaze koronavírusom v USA je srdcervúca, vyhlásil v pondelok (22. 2.) prezident Joe Biden po tom, čo krajina prekročila hranicu 500 000 mŕtvych na COVID-19. Je to najviac zo všetkých svetových štátov. Podľa popredného epidemiológa Anthonyho Fauciho prispeli k súčasnému stavu pandémie v USA do významnej miery politické rozpory.

Zvony zneli 500-krát

„Musíme sa brániť tomu, aby sme na každú smrť nahliadali ako na štatistiku. Musíme to urobiť, aby sme si uctili zosnulých,“ vyhlásil Biden. „Žiadam vás tiež, aby sme konali, boli opatrní, strážili si rozostupy, nosili rúška a aby sme sa nechali zaočkovať,“ dodal.

Na snímke zľava rezident USA Joe Biden, prvá dáma Jill Bidenová, viceprezidentka Kamala Harrisová a jej manžel Doug Emhoff. FOTO: SITA/AP

Pred jeho príhovorom odbili zvony Washingtonskej národnej katedrály 500-krát na počesť zosnulým. Prezident s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou potom držali minútu ticha a po Bidenovom príhovore sa odobrali na jeden z balkónov prezidentskej rezidencie, ktorý aj s priľahlým schodiskom pokrývalo 500 zapálených sviečok.

Kapela amerických námorných síl zahrala skladbu „Amazing Grace“, ktorá tradične zaznieva na pietnych aktoch. V pondelok už skôr boli na pol žrde spustené vlajky nad Bielym domom a na federálnych budovách v celej krajine, aj na veľvyslanectvách po celom svete.

Päťsto zapálených sviečok rozmiestnených po Bielom dome. FOTO: SITA/AP

Neželané prvenstvo

USA registrujú jednoznačne najvyšší počet úmrtí po nákaze koronavírusom na svete – viac ako 20 % z celosvetových 2,47 milióna obetí. Je to viac mŕtvych ako počas druhej svetovej vojny, vietnamskej vojny a kórejskej vojny dohromady. Terajšia vlna epidémie, ktorá vyvrcholila v polovici januára, je niekoľko týždňov na ústupe. Experti však varujú, že by sa situácia mohla znovu zhoršiť nástupom nových a nákazlivejších variantov vírusu.

„Aj za tých najlepších okolností by to bol veľmi vážny problém,“ povedal k pandémii Fauci s tým, že sa s vírusom ťažko potýka tiež napríklad Nemecko a Británia, kde sa oproti USA viac dodržiavajú plošné spoločenské reštrikcie. „To ale nevysvetľuje, ako môže mať bohatá a sofistikovaná krajina najväčší podiel zomrelých a byť najhoršie zasiahnutú na svete. Domnievam sa, že to sa nemalo stať. Toto je najhoršia vec čo sa týka zdravia, ktorá sa tejto krajine stala za posledných viac ako 100 rokov,“ dodal hlavný Bidenov zdravotnícky poradca.

Hoci rad expertov a pozorovateľov pripisuje leví podiel na smutnom prvenstve počínaniu exprezidenta Donalda Trumpa, podľa Fauciho nie je na vine len on. Za nevídane vysokými štatistikami podľa neho stoja tiež niektorí guvernéri a starostovia, ktorí napriek radám krízového štábu príliš rýchlo uvoľňovali reštrikcie v nesprávnom čase. „Musíme skoncovať s politikou a dezinformáciami, ktoré rozdeľujú rodiny, komunity. Musíme bojovať spoločne ako jeden národ, ako Spojené štáty americké,“ uzavrel v reakcii Biden.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet