Na hlavný obsah

USA nebudú vyžadovať rozsiahle štúdie pre upravené vakcíny na mutácie vírusu

Pre testy im budú namiesto tisícov stačiť stovky ľudí.

USA nebudú vyžadovať rozsiahle štúdie pre upravené vakcíny na mutácie vírusu
Žena kráča okolo Centra Javits, ktoré slúži ako vakcinačné centrum pre ochorenie COVID-19 na Manhattane v New Yorku. (3. februára 2021) Foto: TASR/AP

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) uviedol, že nebude vyžadovať rozsiahle, celé mesiace trvajúce štúdie, ak vakcíny proti ochoreniu COVID-19 bude nutné pozmeniť, aby lepšie zodpovedali mutujúcemu vírusu. Podľa FDA budú v takých prípadoch postačovať menšie štúdie.

FDA zdôraznil, že vakcíny, ktoré sa teraz distribuujú, stále chránia pred rôznymi variantmi vírusu. Avšak vírusy neustále mutujú a niektoré nové verzie začínajú vyvolávať obavy. Preto FDA vydal nové pravidlá pre vakcíny.

Šéf oddelenia vakcín FDA Peter Marks uviedol, že pre testy budú namiesto tisícov stačiť stovky ľudí a postačí, ak budú trvať dva alebo tri mesiace. Dobrovoľníci dostanú experimentálne dávky zmenenej vakcíny, a potom vyšetria ich krv, aby sa zistilo, či injekcia vyvolala takú imunitnú reakciu ako pôvodné očkovacie látky. „Snažíme sa byť pripravení dopredu,“ povedal šéf FDA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet