Na hlavný obsah

USA predĺžili dohodu s Ruskom o obmedzení jadrových zbraní

Dohoda Nový START sa predĺži o päť rokov.

USA predĺžili dohodu s Ruskom o obmedzení jadrových zbraní
Na snímke z roku 2011 zľava v tom čase viceprezident USA Joe Biden a prezident Ruska Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

Spojené štáty potvrdili päťročné predĺženie dohody o kontrole strategických jadrových zbraní s Ruskom. Ruský parlament zmluvu Nový START ratifikoval koncom januára, o americkom predĺžení v stredu (3. 2.) informoval minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. Platnosť dokumentu, ktorý bol podpísaný v apríli 2010, by bez predĺženia vypršala 5. februára.

Predĺženie dohody vstupuje do platnosti v stredu 3. februára. „Prezident Joe Biden prisľúbil, že ochráni americký ľud pred jadrovými hrozbami tým, že obnoví vedúcu úlohu Spojených štátov v kontrole zbraní a ich nešírení,“ uviedol Blinken vo vyhlásení.

„USA dnes spravili prvý krok smerom k splneniu tohto prísľubu, keď predĺžili platnosť novej dohody START s Ruskou federáciou o päť rokov,“ dodal šéf americkej diplomacie.

Zmluva ochráni svet pred nekontrolovateľným jadrovým zbrojením

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň v piatok (29. 1.) potvrdil rozhodnutie ruského parlamentu a podpísal legislatívu, ktorá predlžuje platnosť danej dohody. Nová dohoda START je poslednou zostávajúcou zmluvou o znížení počtu zbraní medzi týmito rivalmi z éry studenej vojny.

„Zmluva bude platiť do 5. februára 2026 v podobe, v akej bola podpísaná, bez akýchkoľvek zmien či dodatkov,“ zdôraznila ruská diplomacia pre agentúru Interfax. Moskva je podľa prehlásenia pripravená na dialóg s Washingtonom a dúfa, že sa podarí prekonať tendenciu ničenia mechanizmov kontroly nad zbrojením, ktorú zapríčinila „deštruktívna politika“ USA v posledných rokoch.

USA a Rusko sa na predĺžení dohodli krátko pred vypršaním platnosti dokumentu, ktorý obmedzuje počet jadrových hlavíc rozmiestnených na nosičoch na najviac 1 550 na každej strane a počet rozmiestnených striel a bombardérov na 700.

Predĺženie zmluvy podľa Blinkena zvyšuje bezpečnosť USA, ich spojencov a partnerov aj celého sveta. „Nekontrolovateľná súťaž v jadrovom zbrojení by nás všetkých ohrozovala,“ dodal šéf americkej diplomacie.

Predĺženie dohody víta aj NATO

Severoatlantická rada (NAC), najvyšší rozhodovací a konzultačný orgán Severoatlantickej aliancie (NATO), privítala predĺženie platnosti zmluvy.

NATO zdôrazňuje, že spojenci z 30-člennej Aliancie sa domnievajú, že nová zmluva prispieva k medzinárodnej stabilite. „Spojenci sú aj naďalej kolektívne odhodlaní dodržiavať existujúce dohody a záväzky o odzbrojení, kontrole zbraní a ich nešírení. Podporujeme ďalšie rokovania o kontrole zbraní s cieľom zlepšiť bezpečnosť Aliancie pri zohľadnení prevládajúceho medzinárodného bezpečnostného prostredia,“ uvádza NAC.

NATO bude aj naďalej pozorne vnímať výzvy, ktoré predstavuje Rusko. „Budeme úzko spolupracovať na riešení agresívnych krokov Ruska, ktoré predstavujú hrozbu pre euroatlantickú bezpečnosť,“ dopĺňa NAC vo zverejnenom stanovisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet